Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Leerstofjaarklassensysteem
Op CBS De Höchte werken we met het leerstofjaarklassensysteem. Dit houdt in dat kinderen van dezelfde leeftijd grotendeels hetzelfde onderwijsaanbod krijgen. Voor het onderwijs wordt gebruik gemaakt van lesmethodes. Per leerjaar is vastgelegd wat er behandeld moet worden. De belangrijkste doelstelling van het leerstofjaarklassensysteem is het overbrengen van kennis. Wanneer de onderwijsbehoeften van een leerling passen bij het leerstofaanbod in een andere klas kunnen wij de de keuze maken tot groepsdoorbrekend werken.
Huidige situatie
Aan het begin van schooljaar 2020-2021 starten wij met 75 leerlingen. Er zijn 4 combinatiegroepen. Voor iedere groep heeft één leerkracht de eindverantwoording. Er wordt in de meeste groepen door duo-collega’s les gegeven. Er is onderling veel en goed overleg waardoor de continuïteit bewaakt wordt.
Ons team 2020-2021:
Directeur: Miriam Stuut
Adjunct-directeur: Erna Wilting
Intern begeleider: Janneke Smit
Groepsleerkrachten groep 1/2: Willy Wubs en Miriam Stuut
Groepsleerkrachten groep 3/4: Erna Wilting en Heidi Scheltens
Groepsleerkrachten groep 5/6: Roelianne Wilzing en Rein Koudstaal
Groepsleerkrachten groep 7/8: Heleen Harms en Janneke Smit
Administratie: Rikste Wubs
Schoolschoonmaak: Monica Boskers
Onderwijsasssistent: Rein Koudstaal
Beredeneerd aanbod:
In groep 1 en 2 werken we volgens het beredeneerd aanbod. Dit is een kwaliteitsdocument dat het werken met kleuters beschrijft in al zijn veelzijdigheid. Per periode per groep worden er doelen en aanbod beschreven. Dit wordt per leerling geregistreerd.
Methodes groep 1 en 2:
Taal: Schatkist (bronnenboek)
Lezen: Fonemisch bewustzijn CPS én Bouw
Rekenen: Pluspunt 4
Methodes:
Vanuit onze visie richten wij ons onderwijs in. In de wet staat van ieder vak welke kerndoelen kinderen moeten beheersen. Aan de hand van die kerndoelen kiezen wij heel zorgvuldig een bepaalde methode bij onze visie en onze schoolpopulatie.
Methodes binnen onze school leerjaar 3 t/m 8:
- Lezen groep 3: Veilig Leren Lezen - Kim
- Voortgezet technisch lezen groep 4 t/m 7: Estafette
- Begrijpend lezen: Nieuwsbegrip XL
- Taal: Taal op Maat
- Spelling: Spelling op Maat
- Rekenen: Pluspunt 4
- Wereldoriëntatie: Meander (aardrijkskunde), Brandaan (geschiedenis) en Naut (natuur). Deze methodes sluiten bij elkaar aan.
- Beeldende vorming: Moet je doen (bronnenboek)
- Muziek: Kunstenschool Groningen
- Techniek: Techniek torens en Lego League (programmeren)
- Bewegingsonderwijs: Basislessen Bewegingsonderwijs
- Levensbeschouwing: Kind op Maandag en Kinderen en hun sociale talenten
- Engels: Take it easy
Schoolondersteuningsprofiel (SOP):
CBS De Höchte biedt de basisondersteuning, zoals die in het kader van Passend Onderwijs van de school verwacht mag worden. Ieder kind verdient de zorg die past bij de onderwijsbehoefte. Dankzij de inzet, betrokkenheid en kwaliteiten van het team kunnen wij op dit moment veel leerlingen een passende plek bieden. De grootte van de groep, de zorgzwaarte van de leerling en de bekwaamheid van de leerkracht spelen een grote rol. Onze school heeft in het SOP nader beschreven welke ondersteuning wij kunnen bieden betreft passend onderwijs.
Samenwerking externe partners:
Binnen onze school vinden wij een goede samenwerking met externe partners erg belangrijk. Door een goede samenwerking met externe partijen en ouders kunnen wij samen sterk staan om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de onderwijs- en ondersteuningsbehoeftes van onze leerlingen, onze ouders en ons team. Dat vraagt om een goede afstemming en daarom hebben wij korte lijnen met alle externe betrokkenen.
Inloopspreekuur schoolverpleegkundige GGD:
De meeste ouders hebben wel eens vragen of twijfels over de groei en ontwikkeling van hun kind zowel lichamelijk als sociaal-emotioneel. met al deze vragen kunt u terecht bij de Jeugdgezondheidszorg van GGD Groningen. De schoolverpleegkundige die verbonden is aan onze school is Inge Scheper. Iedere 2e donderdag van de maand houdt zij spreekuur op school, in de schoolbibliotheek. Daarnaast kunt u ook altijd, op werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur, bellen naar de Telefonische advisering van de GGD: 050-3674991. Op de website www.ggd.groningen.nl/jeugd-opvoeding van GGD Groningen vindt u veel informatie over gezondheid en opvoeding.
Inloopspreekuur Stichting Welstad:
Stichting Welstad is een vrij toegankelijk en zeer laagdrempelige organisatie waar ouders terecht kunnen voor vragen over o.a. opvoeden, gezondheid, echtscheiding, eenzaamheid of geld. Gea Timmer is de maatschappelijk werkster/gezinscoach die verbonden is aan onze school. Iedere woensdag van 10.00 tot 12.00 uur houdt Welstad een inloopspreekuur binnen onze school, in de schoolbibliotheek.
Naast het inloopspreekuur kunnen ouders ook altijd contact opnemen met directie of IB, Miriam Stuut of Janneke Smit via 0599-331348, of rechtstreeks contact opnemen mevrouw Timmer via de mail: g.timmer@welstad.nl of telefonisch 06-15867319 of 0599-635999.Overige hulpverlenende vragen:Wanneer u met vragen van hulpverlenende aard zit, mag u altijd via de school (0599-331348) contact opnemen met onze IB-er Janneke Smit. Zij kan u wellicht op weg helpen met het doorsturen naar een hulpverlenende instantie. Voor algemene zaken kunt u via school (0599-331348) contact opnemen met onze directeur Miriam Stuut. Voor acute, dringende zaken is zij bereikbaar op 06-27050072.
Logopedie:
Onze school wordt ook bezocht door een logopediste. Kinderen in groep 2 worden onderzocht door de logopediste van de GGD. Wanneer u vermoedt dat uw kind problemen heeft op het gebied van spraak, taal, stem, mondgewoonten en/of auditieve vaardigheden kunt u de leerkracht van uw kind of de IB-er benaderen. U kunt ook zelf contact opnemen met de afdeling logopedie van GGD Groningen via logopedie@ggd.groningen.nl.Ook bestaat er de mogelijkheid om binnen onze school logopedie te volgen. Dit wordt verzorgd door de PraatmaatGroep. Meer informatie over de PraatMaatGroep kunt u vinden op de website: http://www.depraatmaatgroep.nl/logo-flex
Steunpunt Passend Onderwijs scholengroep Perspectief:
Binnen Scholengroep Perspectief hebben we een eigen expertisecentrum voor hulpvragen van scholen m.b.t. de ondersteuningsbehoefte van leerlingen. Als wij behoefte hebben aan advies of ondersteuning kunnen we een beroep doen op de aanwezige deskundigheid. Zij houden zich bezig met een drietal taken:
- Adviseren scholen m.b.t. ondersteuningsbehoefte van een leerling (plan van aanpak, eigen leerlijn, arrangement)
- Onderzoek (laten) uitvoeren (pedagogisch, didactisch, psychologisch, observatie) en ondersteuning bieden aan leerkrachten (coaching en video interactiebegeleiding)
- Adviseren bestuur m.b.t. inzet en uitvoering van arrangementen en de aanvraag van toelaatbaarheidsverklaring voor speciaal (basis) onderwijs. In bijzondere situaties kan ook een beroep worden gedaan op externe specialistische deskundigheid, zoals bijv. GZ-psycholoog, logopedist, lees- en dyslexiespecialist, fysiotherapeut, ergotherapeut en schoolmaatschappelijk werk.