Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Ieder kind maar ook iedere leerkracht heeft zijn eigen specifieke talenten.
Op onze school proberen we steeds meer deze talenten van elkaar te zien en te benutten. Dit uit zich onder anderen in het bij elkaar geven van specifieke lessen (denk aan social media, expressievakken, zaakvakken).
Daarnaast zijn een tweetal vakleerkrachten verantwoordelijk voor de gymlessen en is er één vakleerkracht muziek in dienst.
MUZIEK: Met een veelvoud aan instrumenten en met moderne technische ondersteuning leren kinderen de verschillende facetten van de muziek. Of het nu gaat over zelf muziek maken, het luisteren of voelen van muziek. Kinderen ervaren dat ook deze manier van uiten en beleven een bijdrage levert aan hun totale ontwikkeling.
BEWEGINGSONDERWIJS: In een recentelijk gebouwde gymzaal naast ons schoolgebouw ontbreekt het onze leerlingen qua bewegingsonderwijs aan niets. De vakleerkrachten vinden het belangrijk dat alle kinderen op hun eigen niveau doorontwikkelen. Het gaat er daarbij niet om dat kinderen goed zijn in sport maar dat ze hun eigen vaardigheidsniveau verder ontwikkelen en hun eigen uitdagingen aan durven gaan. De gymlessen vormen een logisch verlengstuk van de overige activiteiten op school. Er is volop aandacht voor de geldende waarden en normen en Zaken als "Omgaan met verlies" en "Samenwerken" komen meermaals aan bod.
Voor de invulling van de verdeling van onderwijstijd is gewerkt met gemiddelden. Afhankelijk van de behoeften van de groep en/of de individuele leerling kan hiervan door de professionaliteit van de leerkracht van worden afgeweken.
Voor de invulling van de verdeling van onderwijstijd is gewerkt met gemiddelden. Afhankelijk van de behoeften van de groep en/of de individuele leerling kan hiervan door de professionaliteit van de leerkracht van worden afgeweken.
Passend onderwijs op onze school
Het bestuur waar onze school onder valt, werkt met een groot aantal andere schoolbesturen in de regio samen in twee samenwerkingsverbanden. Voor de Willibrordusschool is dit het samenwerkingsverband “Plein 013”. Dit is het samenwerkingsverband waarin de schoolbesturen afspraken maken over Passend onderwijs. De afspraken die in het samenwerkingsverband worden gemaakt gelden voor alle aangesloten scholen, dus ook voor onze school. Daarnaast adviseert en ondersteunt het samenwerkingsverband onze school bij het vormgeven van Passend Onderwijs.
Wat is Passend onderwijs?
Heel veel kinderen in onze school leren en ontwikkelen op een manier zoals de ouders/verzorgers en de school verwachten. Er is dan niet veel reden tot zorg. Maar soms gaat het leren moeilijk, mist een kind de uitdaging of is er sprake van een beperking of een probleem met het gedrag. De leraar kan een signaal geven dat het minder gaat op school. De leraar neemt dan contact met u op. Maar ook u als ouder/verzorger kunt een signaal afgeven dat het niet goed gaat met uw kind. Het is belangrijk dat u dat samen met de leraar bespreekt. Misschien is extra zorg of begeleiding noodzakelijk. Passend onderwijs wil graag bereiken dat elk kind de ondersteuning krijgt die nodig is. En u als ouder/verzorger bent daarbij een belangrijke partner. Onze school kan vaak prima passend onderwijs bieden. Maar soms is hulp daarbij nodig. Partners helpen ons daarbij. Zo is voor onze school een schoolmaatschappelijk werker en een sociaal-verpleegkundige van de GGD beschikbaar. En er is een consulent van het samenwerkingsverband die ons helpt bij het in beeld brengen van het probleem en bij het bespreken van de oplossingen. We betrekken daarbij ook jeugdhulpverlening als dat voor het kind of gezin noodzakelijk is. Natuurlijk wordt u daar nauw bij betrokken. We maken dan samen een arrangement dat past bij de ondersteuningsbehoefte van het kind. Ouders zijn wel verplicht daaraan mee te werken, bijvoorbeeld door informatie beschikbaar te stellen.
Wat kan onze school bieden?
Wat onze school kan bieden aan extra ondersteuning staat beschreven in het ondersteuningsprofiel van de school.
In dit profiel is te lezen wat onze school aan extra ondersteuning kan bieden en wat de ambities zijn voor de komende jaren. Gedurende het schooljaar 2019-2020 zal het huidige ondersteuningsprofiel waarschijnlijk worden herzien.
Zoals gezegd maakt onze school onderdeel uit van samenwerkingsverband Plein013. Van alle scholen van dit samenwerkingsverband is in najaar 2013 het ondersteuningsprofiel in kaart gebracht. In 2015 zijn deze profielen opnieuw in kaart gebracht, de inhoud van deze rapportage is iets uitgebreider, en wat anders geordend dan de rapportage in 2013. Het schoolprofiel is in kaart gebracht middels een audit waarbij op vijf domeinen informatie is verzameld.
1. De diversiteit van de leerlingenpopulatie van de school: Kijkend naar de bevraagde aspecten van de leerlingenpopulatie is de populatie van de school ten opzichte van andere scholen in Nederland meer homogeen te noemen.
2. De ruimte voor verschillen tussen leerlingen, die de manier van onderwijs geven op de school biedt: De antwoorden op de vragen over de manier van onderwijzen en het omgaan met verschillen geven het beeld van een school die veel extra ruimte biedt voor verschillen tussen leerlingen (passend bij een smalle ondersteuningsschool)
3. De beschikbaarheid van extra voorzieningen bij de school op de volgende vijf ‘velden’:
- a. extra handen / omvang van de klassen
- b. speciale onderwijsmaterialen
- c. mogelijkheden van de ruimtelijke omgeving
- d. expertise (teamexpertise en individuele expertise van leerkrachten/medewerkers)
- e. samenwerking met (zorg)instanties buiten het onderwijs
Onze school heeft meer dan de fundamentele voorzieningen voor wat betreft onderwijsmaterialen (b), de ruimtelijke omgeving (c), specialistische expertise (d). Deze beschikbaarheid van voorzieningen past bij een smalle ondersteuningsschool
4. De borging van de extra ondersteuning voor leerlingen in de organisatie van het onderwijs: De borging in de organisatie van de extra ondersteuning voor leerlingen gebeurt op de meeste gevraagde aspecten planmatig, op enkele niet (passend bij een netwerkschool plus).
5. De intensiteit en omvang van de samenwerking met anderen binnen het samenwerkingsverband Plein013, en in het bredere onderwijsveld: De samenwerking met onderwijspartners binnen en buiten Plein013 is matig intensief met enkele partners, beperkt met andere (passend bij een netwerkschool plus).
Over het geheel genomen is Willibrordusschool te karakteriseren als een smalle ondersteuningsschool.
Het volledige ondersteuningsprofiel van onze school is opgenomen in het overzicht van het samenwerkingsverband en te vinden op de website van de school. www.willibrordusschool-alphen.nl
Samen met ouders
Om Passend onderwijs te kunnen realiseren is samenwerking van het grootste belang. U als ouders/verzorgers bent daarbij voor ons de belangrijkste partner. U kent het kind in de thuissituatie, wij kennen het kind in de schoolsituatie. Samen vullen we dat aan. Samenwerken betekent elkaar als partner zien. Het betekent ook dat we van elkaar verwachten dat we elkaar steunen, afspraken nakomen en informatie met elkaar delen. Communicatie met elkaar over uw kind is heel belangrijk.
Naar een andere school
Voor sommige kinderen moet de school vaststellen dat ze, ondanks al de extra hulp, het kind niet kan bieden wat het nodig heeft. Dan moet de school besluiten om een andere passende plek voor het kind te zoeken. De school doet dit altijd in overleg met de ouders/verzorgers en houdt daarbij rekening met de wensen van de ouders/verzorgers. Het samenwerkingsverband heeft daar regels voor opgesteld die passen binnen de wet op Passend Onderwijs. Het kan betekenen dat het beter is voor het kind om geplaatst te worden op een andere basisschool die wel de ondersteuning kan bieden of dat het kind geplaatst wordt op een school voor speciaal basisonderwijs of een school voor speciaal onderwijs. De school heeft de taak om deze passende plek voor het kind te vinden.
Toelaatbaarheidsverklaring
Voordat deze keuze definitief gemaakt wordt, moet de school een Toelaatbaarheidsverklaring vragen bij het samenwerkingsverband. Dit is wettelijk verplicht.
Ondersteuning door het samenwerkingsverband
Het samenwerkingsverband helpt de scholen bij deze stappen. Zo is in elke school een consulent aanwezig die de school ondersteunt bij het opstellen van arrangementen. Ook bij het vinden van een passende school kunnen wij de hulp inschakelen van een zogenaamde onderwijsmakelaar van het samenwerkingsverband.
Aanmelden door ouders
Zodra de school, in samenspraak met de ouders/verzorgers, een passende plek gevonden heeft, kunnen de ouders hun kind op de nieuwe school aanmelden.
Bezwaar maken
Het kan voorkomen dat u het niet eens bent met de ondersteuning die onze school biedt aan uw kind. Mocht u besluiten tot een formeel bezwaar dan kunt u zich richten tot het bestuur van onze school. Als u het niet eens bent met de keuze van de Toelaatbaarheidsverklaring van het samenwerkingsverband of met de keuze van een andere school dan kunt u een bezwaarprocedure starten bij de landelijke geschillencommissie www.onderwijsgeschillen.nl