Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
In geval van ziekte van uw kind dient u voor 08.30 uur de absentiemelding door te geven via Social Schools.
Is een leerling afwezig zonder dat er een absentiemelding is gedaan, dan is het streven van de school om ouders dezelfde dag voor 09.00 uur te bellen over de reden van afwezigheid.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Op de dag dat uw kind 4 jaar wordt mag hij/zij iedere dag naar school. Vanaf 5 jaar is uw kind leerplichtig. Het is dan uw taak om ervoor te zorgen dat uw kind elke dag de school bezoekt.
Over schoolverzuim
Op De Kleine Wereld vinden we het belangrijk dat kinderen om 08.30 uur in de klas zijn. Om 08.30 start de dag in de klas met een gezamenlijk moment, inloop of met bijvoorbeeld stillezen. Als kinderen te laat binnen komen, stoort het de leerkracht en de kinderen die al begonnen zijn. Daarnaast mogen ouders vanaf 08.30 uur niet meer mee de school in. Kinderen nemen dan afscheid van ouders bij de hoofdingang.
Te laat komen telt als ongeoorloofd schoolverzuim. Leerkrachten noteren dit in ons leerlingadministratiesysteem. Als kinderen regelmatig te laat komen, gaat school in gesprek met ouders om gezamenlijk te kijken hoe dit verzuim kan worden teruggedrongen. Indien nodig vraagt school de leerplichtambtenaar om mee te denken. Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar.
Soms kan een leerling niet naar school en is er sprake van geoorloofd schoolverzuim, bijvoorbeeld bij ziekte. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Verlof voor vijfjarigen
In overleg met de directie kunnen vijfjarige kinderen vijf uur per week vrij krijgen, wanneer zij het naar school gaan nog niet volledig aankunnen.
Verlof voor 5 - 17 jarigen (leerplicht tot 17 jaar)
Voor kinderen tussen de vijf en zeventien jaar kan verlof buiten de officiële schoolvakanties alleen worden toegestaan, wanneer er sprake is van bijzondere omstandigheden. Voorbeelden hier van zijn:
- familieomstandigheden: Bij verhuizing, huwelijk, ernstige ziekte, overlijden, jubilea van bloed- of aanverwanten.
- het voldoen aan een wettelijke verplichting, voor zover die niet buiten de lesuren kan plaatsvinden.
- verhuizing (ten hoogste één dag).
- het bijwonen van een huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad (ten hoogste twee dagen.
- ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad (duur in overleg met de directeur).
- overlijden van bloed- of aanverwanten in de eerste graad (ten hoogste vier dagen); van bloed- of aanverwanten in de tweede graad (ten hoogste twee dagen); van bloed- of aanverwanten in de derde graad (ten hoogste één dag).
- bij 25-, 40- en 50-jarig ambtsjubileum en het 12 ½-, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders en groot- ouders (één dag).
- andere, naar het oordeel van de directie, belangrijke redenen.
Vakantieverlof
Wanneer u, aangetoond m.b.v. een verklaring door uw werkgever, niet in staat bent om binnen de officiële schoolvakanties met vakantie te gaan kunt u vakantieverlof voor uw kinderen aanvragen. Dit is alleen mogelijk wanneer het aangevraagde verlof bedoeld is als uw eerste en enige vakantie van het gehele jaar. De op te nemen dagen moeten aaneengesloten zijn en mogen niet in de eerste twee lesweken van het schooljaar vallen. We verzoeken u vriendelijk om deze aanvraag minimaal drie weken van te voren te doen. Alleen in voornoemde gevallen mag de directie bij wijze van uitzondering uw kind bijzonder verlof verlenen tot maximaal 10 dagen per jaar. Deze dagen moeten dan wel binnen de leerplichtwet vallen.
Over een verlof langer dan 10 dagen mag de school nooit beslissen. U moet dan contact opnemen met de leerplichtambtenaar van de gemeente. Voor meer informatie verwijs ik u naar de website van de gemeente Almere: https://www.almere.nl/leren/leerplicht-en-rmc
Let op: De directeur is verplicht om een melding te doen bij de leerplichtambtenaar van ongeoorloofd schoolverzuim. Tegen ouders, die zonder toestemming hun kind(eren) van school houden, kan proces-verbaal worden opgemaakt. Alle verzoeken in verband met extra verlof moeten schriftelijk bij de directie ingediend worden en kan worden aangevraagd via Social Schools.