SBO De Watertuin

Churchilweg 3-7 1314 RA Almere

  • Schoolfoto van SBO De Watertuin
  • Schoolfoto van SBO De Watertuin
  • Schoolfoto van SBO De Watertuin
  • Schoolfoto van SBO De Watertuin

In het kort

Toelichting van de school

De Watertuin is een openbare school voor speciaal basisonderwijs (sbo) en onderdeel van de Almeerse Scholen Groep (ASG).

In 2002 is De Watertuin ontstaan uit een samenvoeging van twee scholen; De Kim (lom) en De Haven (mlk). Er is toen voor een nieuwe schoolnaam gekozen: De Watertuin. Water omdat er in Almere veel water te vinden is en tuin omdat hier veel gespeeld en genoten kan worden en alles er kan bloeien en groeien.

De school staat aan de Churchillweg in de Staatsliedenwijk. We hebben een groot  schoolgebouw, met 3 ingangen. Iedere ingang heeft een eigen huisnummer; zo hebben we Churchillweg 3 voor de onderbouw, Churchillweg 5 als hoofdingang en Churchillweg 7 voor de bovenbouw.                                                        

Alle klassen hebben namen van dieren die in en rondom het water leven (vissoorten, kleine dieren rondom het water en dieren die rondom grote wateren leven). Zo zijn de groepen gemakkelijk terug te vinden. Ook de kantoorruimten zijn voorzien van namen met daarbij behorende afbeelding.

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • Samen op De Watertuin
  • Samen veilig met respect
  • Samen leren van en met elkaar
  • Samen onderwijs op maat
  • Samen leren met plezier

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

Om ingeschreven te kunnen worden op een school voor speciaal basisonderwijs (SBO) heeft een leerling een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig van Passend Onderwijs Almere. Dit is een bewijs dat uw kind recht heeft op een plek in het SBO. Wanneer uw kind op een basisschool in Almere zit moet de basisschool een toelaatbaarheidsverklaring aanvragen bij Passend Onderwijs Almere.

Zit uw kind nog niet op een basisschool dan kunt u als ouder een toelaatbaarheidsverklaring aanvragen bij Passend Onderwijs Almere. Voor meer informatie over de procedure kunt u contact opnemen met Passend Onderwijs Almere:

telefoon: 036-767200

mail: info@passendonderwijs-almere.nl

Lees meer op de website van passend onderwijs Almere.

Binnen Almere zijn er drie SBO scholen. Met een toelaatbaarheidsverklaring voor het SBO kunt u kiezen naar welke SBO school u wilt. Mocht de benodigde plek in een jaargroep er op dat moment niet zijn, dan kunt u naar een andere SBO school verwezen worden. U kunt er ook voor kiezen op de wachtlijst te worden geplaatst. Voor leerlingen die direct na de zomervakantie geplaatst worden, is er altijd op de laatste woensdag voor de zomervakantie een wenmoment, dan mag uw kind deze ochtend op school kennis maken met zijn/haar nieuwe groep, en de direct betrokken medewerkers.

Leerlingen van SBO scholen elders, die bijvoorbeeld naar Almere verhuizen, worden zo spoedig mogelijk geplaatst. Als een leerling gedurende het jaar aangemeld wordt, wordt overlegd wanneer deze kan beginnen. Meestal is dit na de eerstvolgende vakantie. De aanmelding moet dan minimaal 6 weken voor een vakantie bij ons binnen zijn. 

De groepen van de school

Op school is er een onder- en bovenbouw. De onderbouw bestaat uit de groepen 1 t/m 5 en de bovenbouw uit de de groepen 6 t/m 8.

De groepen 1-2 en groep 3 heeft ongeveer veertien leerlingen en wordt begeleid door een leerkracht en een onderwijsassistent. De andere groepen bestaan gemiddeld uit zestien leerlingen. Onze praktijkgroepen in leerjaar 6, 7 en 8 hebben naast een leerkracht op een aantal dagen per week ondersteuning van een onderwijsassistent.

Bij de verdeling van de leerlingen over de groepen houden we rekening met verschillende zaken zoals: leeftijd, sociaal emotionele en cognitieve ontwikkeling. Ieder jaar worden de groepen opnieuw samengesteld. Dit betekent, dat de samenstelling van de groepen ieder jaar (deels) verandert en dat uw kind niet zijn/haar hele schoolloopbaan met dezelfde leerlingen in één groep zal zitten. In het jaar dat een kind 12 jaar wordt, zal de leerling aan het eind van het schooljaar de school verlaten. Uitzonderingen zijn mogelijk, afhankelijk van de te verwachten cognitieve en/of sociaal emotionele ontwikkeling. 

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
196
Landelijk gemiddelde
128

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

Ter voorkoming en bestrijding van agressie en geweld hanteert de Almeerse Scholen Groep de volgende regels als uitgangspunten voor beleid:

  • personeel, ouders, leerlingen en derden die de school bezoeken accepteren elkaar zoals zij zijn in geslacht, geaardheid, geloof, ras, fysieke/en of geestelijke beperkingen;
  • personeel, ouders, leerlingen en derden die de school bezoeken onthouden zich van elke vorm van agressie en/of geweld;
  • wapen- en vuurwerkbezit is verboden;
  • dit geldt evenzeer voor alcohol en drugs;
  • op school (en daarbuiten) wordt niet gepest;
  • eigendommen worden gerespecteerd.

Deze basisregels, die niet ter discussie staan en ook weinig bestreden zullen worden, vormen het fundament op basis waarvan de scholen hun beleid op het terrein van agressie en geweld gestalte geven en concretiseren. Overtreding van deze regels leidt tot actie en maatregelen. Ook voor ouders dient dit helder te zijn. We proberen het zo veel mogelijk te voorkomen, toch kan het zijn voor de veiligheid van uw kind en/of andere kinderen en de omgeving dat een leerling vastgepakt moet worden. Hiervoor verwijzen we naar het uitgebreide veiligheidsprotocol waar de aanpak voor fysiek ingrijpen bij leerlingen deel van uit maakt. Ook de aanpak van pesten wordt hierin beschreven. U kunt het veiligheidsprotocol opvragen bij de directie. Wanneer er vragen zijn kunnen we deze direct beantwoorden.

Samenwerkingspartners

Toelichting van de school

Leerlingenvervoer  

De school wordt door leerlingen uit heel Almere bezocht. Gezien de afstand van huis naar school blijven de leerlingen tussen de middag over op school. Daar zijn geen extra kosten aan verbonden. Op individuele basis komt een enkele leerling in aanmerking voor het begeleid vervoer. Daaronder valt, voor de leerlingen tot negen jaar, de aparte bus of taxi met begeleiding. Deze leerlingen vanaf negen jaar kunnen in aanmerking komen voor een abonnement openbaar vervoer met de normale buslijn. De jaarabonnementen worden door de gemeente geregeld via de afdeling leerlingenvervoer. Wanneer uw belastbaar inkomen een bepaald vastgesteld bedrag te boven gaat, wordt voor het vervoer van uw kind een bijdrage gevraagd door de gemeente Almere. Tevens is onder bepaalde voorwaarde auto/fietsvergoeding mogelijk. De gemeente, afdeling leerlingenvervoer, regelt het vervoer voor de scholen. Bij de gemeente en op school liggen formulieren voor aanvraag leerlingenvervoer. Veel leerlingen worden door ouders met auto’s gebracht. Wij verzoeken betreffende ouders zich aan de verkeersregels te houden en de "buslus" niet te gebruiken. Denk aan de veiligheid van de leerlingen. 

Andere samenwerkingspartners:

Wij werken samen met diverse aanbieders op het gebied van zorg. Op dit moment wordt door het bestuur een convenant afgesloten met betrekking tot het delen van informatie. In principe wordt altijd met ouders besproken welke informatie relevant is om te delen. In januari 2015 is de wetgeving betreffende jeugdzorg gewijzigd. In augustus 2015 hebben wij de samenwerking Vitree (een jeugdzorg instantie) die passende (extra) zorg kan bieden voor onze leerlingen geïntensiveerd. In het onderwijs kunnen problemen snel gesignaleerd en lichte zorg snel ingezet worden. Dit om de verwijzing naar zware zorg en zware onderwijsvormen te voorkomen.

Het voortgezet onderwijs:

In het schooljaar dat uw kind twaalf jaar wordt, is uw kind een schoolverlater. De schoolverlaterprocedure start in het jaar daaraan voorafgaand. Ouders van schoolverlaters ontvangen aan het begin van groep 8 informatie over de schoolverlatersprocedure. Het schooladvies voor schoolverlaters komt tot stand in samenspraak met Passend Onderwijs en medewerkers van de VO scholen in Almere en de speciale scholen voor Voortgezet Onderwijs. Veelal zullen leerlingen nog extra ondersteuning nodig hebben in het Voortgezet Onderwijs. Wij leggen u graag uit, hoe wij tot ons advies komen.

Aan het begin van het schooljaar dat uw kind schoolverlater is, worden ouders op een speciale ouderavond uitvoerig geïnformeerd over de procedure. Er wordt aan ouders gevraagd toestemming te geven voor de overdracht middels een digitaal dossier naar het voortgezet onderwijs. Het dossier bestaat uit leerlinggegevens en eventuele onderzoeksverslagen. Het kan zijn dat er nog extra onderzoek nodig is. Soms is er nog een medisch onderzoek door de jeugdarts en/of een gesprek met de maatschappelijk deskundige nodig. 

Mogelijke adviezen zijn:

  • Praktijkonderwijs (Pro)
  • Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs (VMBO)
  • Leerwegondersteunend onderwijs (LWOO)
  • Voortgezet  Speciaal Onderwijs (VSO)
  • Handhaving op de huidige school

De meeste scholen voor Voortgezet Onderwijs houden in de loop van het jaar open dagen voor toekomstige leerlingen. Het is belangrijk dat kind en ouder zich goed oriënteren. Overleg met de leerkracht kan daarbij van belang zijn. Voor ouders, die zich niet kunnen verenigen met het schooladvies kunnen bezwaar maken.

Terug naar boven