Overal waar gewerkt wordt ontstaan wel eens misverstanden of worden fouten gemaakt. Dat kan bij ons op school ook gebeuren. Veelal berusten klachten op miscommunicatie tussen betrokkenen. En van elke klacht kun je leren. Daarom raden wij u aan om in geval van klachten zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de groepsleerkracht en haar/hem het probleem voor te leggen. In negen van de tien gevallen kan het probleem meteen worden opgelost. In andere gevallen wordt er samen gezocht naar een oplossing/aanpak. Als er na verloop van tijd geen verbetering optreedt, dan graag weer contact opnemen met de leerkracht. Wij nemen u en uw kind serieus en proberen om met elkaar de beste oplossing te vinden. Mocht dit niet lukken of heeft u het idee dat u uw klacht niet met de leerkracht kunt bespreken, dan kunt u de zaak bespreken met de directeur. Het kan noodzakelijk zijn dat er een gesprek komt tussen u, de directeur en de groepsleerkracht om samen verder te zoeken naar een oplossing. Heeft u een klacht die niet specifiek groep-gebonden is, dan kunt u direct contact opnemen met de directeur.
U kunt ook contact opnemen met de vertrouwenspersoon van de school. Deze luistert naar de klacht en doet suggesties om de klacht op te lossen of brengt partijen bij elkaar om er over te praten. De vertrouwenspersoon op onze school is: Lidwien Cremers. Zij is te bereiken via l.cremers@kbspirouette.nl. Elke ouder of elke leerling kan een beroep doen op de vertrouwenspersoon van de school. Het gesprek wordt vertrouwelijk behandeld en er worden geen stappen gezet zonder uw toestemming of die van uw kind. Zeker als het gaat om machtsmisbruik is het van belang om hierover met de vertrouwenspersoon te praten. Wij spreken van machtsmisbruik wanneer het gaat over zaken als pesten, mishandeling, intimidatie, discriminatie, onheuse bejegening, fysiek geweld, inbreuk op de privacy, maar ook als het gaat om de didactische, pedagogische of organisatorische aanpak van uw kind of de groep waarin uw kind zit. In overleg met de vertrouwenspersoon wordt bekeken wat er gedaan kan worden of wie kan worden ingeschakeld om tot de best mogelijke oplossing te komen.
Daarnaast heeft SKO voor de medewerkers, ouders en leerlingen binnen de school v.w.b. ongewenste omgangsvormen ook de mogelijkheid zich te wenden tot onze externe vertrouwenspersoon, dit op grond van de klachtenregeling. Onze externe vertrouwenspersoon is: mevrouw Wea Dekker. Mevrouw Dekker is niet in dienst van SKO en daarmee is de vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid voor de (potentiele) klager geborgd. Wea Dekker kan worden benaderd voor klachten die, naar het oordeel van de (mogelijke) klager, niet of onvoldoende op de school behandeld worden of kunnen worden. Daarnaast kan het gaan om zaken die men niet op een andere manier kan of wil oplossen. Het gaat daarbij om klachten die de persoonlijke levenssfeer aantasten, bijvoorbeeld klachten over ongewenst gedrag, pesten of agressie. Wea Dekker kan iemand die een klacht heeft begeleiden, d.w.z. dat zij samen met de klager kan onderzoeken wat de beste wijze is voor de klager om met zijn of haar klacht om te gaan: de uitkomst zou kunnen zijn op verzoek van de klager bij de klacht te bemiddelen bij het oplossen van de klacht, het bijstaan van de klager bij een gesprek met betrokkenen bij SKO dan wel het helpen bij de besluitvorming tot het al dan niet indienen van een klacht of eventueel helpen bij het op schrift stellen van een klacht. Mevrouw Dekker kan worden benaderd via het e-mailadres: vertrouwenspersoon@skofv.nl.
Mocht al het bovenstaande naar uw idee geen bevredigend resultaat opleveren, dan kunt u uw klacht, bij voorkeur schriftelijk en ondertekend, melden bij SKO, Postbus 608, 8200 AP Lelystad (e-mailadres: secretariaat@skofv.nl). Anonieme (klachten) brieven worden niet in behandeling worden.
Klachten met betrekking tot lichamelijke of seksuele intimidatie die zich binnen de school zouden voordoen mogen noch door leerkrachten, noch door directie worden afgehandeld. Wij zijn wettelijk verplicht, zodra wij een klacht krijgen die seksuele intimidatie ten opzichte van minderjarigen betreft of zelfs een redelijk vermoeden daarvan, het bevoegd gezag daarvan in kennis te stellen. Het bevoegd gezag op haar beurt moet aangifte doen. Mocht u dergelijke zaken in vertrouwen willen melden, dan verwijzen wij u naar de vertrouwenspersoon van de school. De vertrouwenspersoon van de school zal u desgewenst in contact brengen met de vertrouwenspersoon van de GGD. Deze onafhankelijke vertrouwenspersoon zal onderzoeken of een oplossing voorhanden is of zal u helpen om de klacht te formaliseren en deze in te dienen bij de geschillencommissie.
U kunt zelf ook rechtstreeks contact opnemen met de externe vertrouwenspersoon van de GGD: GGD Flevoland,Centraal Postadres 1120 8200 BC Lelystad
Klachten over seksuele intimidatie, seksueel misbruik, ernstig psychisch of fysiek geweld, kunt u ook melden via het meldpunt vertrouwensinspecteurs tel. 0900-1113111.
Tenslotte is het mogelijk dat u of uw kind rechtstreeks een klacht indient bij de Landelijke Geschillencommissie:
Stichting Geschillen Commissies Bijzonder Onderwijs (GCBO)
Postbus 82324 2508 EH Den Haag
Telefoonnummer GCBO: 070-3861697
E: info@gcbo.nl
Het regelement van de GCBO is via bovenstaande gegevens op te vragen.
De klachtenregeling en de gedragscode van ons bestuur zijn te verkrijgen bij de directie, de schoolcontactpersoon en op de website van SKO: www.skofv.nl