Scholen kiezen per schooljaar een eindtoets. Ze kunnen kiezen uit vijf goedgekeurde eindtoetsen: de Centrale Eindtoets, ROUTE 8, de IEP Eindtoets, de Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets">Resultaten eindtoets
Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.
Let op: Voor de beoordeling van schooljaren 2021/2022 en 2022/2023 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.
Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
Wij volgen onze leerlingen van groep 1 t/m 8 middels observaties, methodetoetsen en methode onafhankelijke toetsen (Cito) in de groepen 3 t/m 8.
Het volgen van de ontwikkeling van onze leerlingen gebeurt op zowel cognitief gebied als sociaal-emotioneel.
We evalueren deze resultaten minimaal twee keer per schooljaar en passen het onderwijsaanbod (zowel individueel als op groepsniveau) daar indien nodig op aan. Deze resultaten en aanpassingen worden met ouders besproken tijdens de formele gespreksmomenten (meestal na een rapport).
In groep 8 krijgt elke leerling een persoonlijk advies voor het voortgezet onderwijs. Het advies is voor het onderwijssoort dat past bij het niveau van de leerling. Leerprestaties, aanleg en ontwikkeling op de basisschool spelen hierbij een rol. Heeft de leerling een hogere eindtoetsuitslag dan het gegeven schooladvies? Dan kijkt de school hier opnieuw naar. Een eventueel nieuw advies mag wel hoger zijn, maar niet lager.
In september 2019 heeft de Onderwijsinspectie KBS Crescendo bezocht in het kader van een verificatieonderzoek. Er is gekeken naar de standaarden:
1. Didactisch handelen
2. Zicht op ontwikkeling
3. Kwaliteitszorg
4. Kwaliteitscultuur
De Inspectie heeft geconcludeerd dat bovenstaande standaarden op KBS Crescendo op orde zijn.
In het bestuursverslag is het hoofdstuk over Crescendo terug te lezen.