Scholen kiezen per schooljaar een eindtoets. Ze kunnen kiezen uit vijf goedgekeurde eindtoetsen: de Centrale Eindtoets, ROUTE 8, de IEP Eindtoets, de Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets">Resultaten eindtoets
De Panta Rhei verantwoordt zich al jaren met de M*-toetsen uit het LOVS. De resultaten van deze toetsen liggen (ruim) boven de gestelde norm.
Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023/2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.
Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
De tussenresultaten, gemeten m.b.v. het leerlingvolgsysteem van Cito, zijn een belangrijke indicator voor de kwaliteit van ons onderwijs. Tweemaal per jaar worden deze toetsen afgenomen en tweemaal per jaar worden de opbrengsten daarvan geanalyseerd en vertaald naar onderwijs.
Door structureel het curriculum te volgen en m.b.v. de methodetoetsen de ontwikkeling van leerlingen te monitoren wordt de voortgang van het leren gerealiseerd. Waar nodig wordt het aanbod (individueel) aangepast, naar beneden (herhaling of beperking van leerstof) of naar boven (uitbreiding of verzwaring van de leerstof).
In groep 8 krijgt elke leerling een persoonlijk advies voor het voortgezet onderwijs. Het advies is voor het onderwijssoort dat past bij het niveau van de leerling. Leerprestaties, aanleg en ontwikkeling op de basisschool spelen hierbij een rol. Leerlingen krijgen eerst het voorlopige schooladvies en daarna volgt een toets. Heeft de leerling een hogere toetsuitslag dan het gegeven schooladvies? Dan stelt de school het advies bij, tenzij het in het belang is van de leerling om dit niet te doen.
In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
Bij het laatste bezoek van de inspectie betrof het een regulier vierjaarlijks onderzoek.
De inspectie concludeerde dat het onderwijs op de Panta Rhei op orde is. De tussen- en eindresultaten zijn voldoende. De leerlingenzorg is voldoende en heeft een duidelijke ontwikkeling laten zien. De inspectie geeft de school een tweetal tips om de kwaliteitszorg te verbeteren.
De school heeft een basisarrangement.