Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare scholen: <b>alle basisscholen</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/00b49709-bc09-4503-9945-fe4292ce5dd7" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.
Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.
Pedagogische uitgangspunten:
Een goed pedagogisch klimaat biedt de kinderen mogelijkheden om positieve (leer-)ervaringen op te doen. Het pedagogisch klimaat is niet direct meetbaar, het ligt meer in de voorwaardelijke sfeer en is slechts af te lezen uit de gedragingen van de kinderen en leerkrachten. Wij proberen de talenten en kwaliteiten van de kinderen te ontdekken en daarop in te spelen. Wij kijken naar de dynamieken van de kinderen. Goed contact, zelfvertrouwen en respect in de omgang met elkaar zijn graadmeters om te kijken of we op de goede weg zijn.
Goed contact
Op onze school vinden we het belangrijk dat er een goed contact is tussen de leerkrachten, kinderen en ouders. Naar school gaan is immers een sociaal gebeuren. Begrippen als structuur, veiligheid, rust, geborgenheid, respect, waardering en vertrouwen zijn sleutelwoorden. (Zie ook de visie van de Regenboog) De digitale communicatie met de ouders verloopt veelal via Digiduif. Een webbased programma waar ouders m.b.v. een inlogcode kunnen inloggen en zo alle informatie ontvangen aangaande de klas en andere schoolzaken. Als uw kind in het onderwijs start ontvangt u als ouder een inlogcode waarmee u een account aanmaakt voor Digiduif. Als u dit account activeert, ontvangt u alle relevante informatie.
Human Dynamics
Een aantal jaren geleden heeft de directie kennis gemaakt met de Human Dynamics theorie. Deze gaat ervanuit dat ieder mens beschikt over de drie dynamieken: Mentaal, Fysiek en Emotioneel. Bij ieder mens is één van deze drie dynamieken dominant aanwezig. Eén dynamiek staat het verst van de persoon af. Dit is de dynamiek die men heeft te ontwikkelen. Wanneer we weten welke dynamiek vooraan staat dan ontstaat er over en weer begrip in de sociale omgang. Als team hebben wij onze eigen dynamieken leren kennen en ontdekken. We kijken ook naar de dynamieken van de kinderen. Je kunt de kinderen beter begeleiden wanneer je weet hoe een kind leert en werkt. We willen vanuit dit gedachtegoed talenten aanboren en verder laten ontwikkelen.
Zelfvertrouwen en respect
Op de Regenboog gebruiken wij de Kanjertraining. Wij zijn een kanjerschool. Alle teamleden moeten de opleiding tot Kanjertrainer volgen. Het doel van de kanjertraining is dat kinderen leren positief over zichzelf en de ander te denken. Als gevolg hiervan heeft het kind minder vaak last van sociale stress. De kanjertraining geeft kinderen handvatten in sociale situaties en inzicht in hun eigen gedrag. Hierdoor komt tijd en positieve energie vrij. Door middel van de kanjertraining voelen kinderen zich veilig, ze zijn betrokken bij elkaar. Ze weten zelf onderlinge conflicten op een respectvolle manier op te lossen en helpen elkaar.
Pesten accepteren wij niet
Met elkaar, leerlingen en leerkrachten, willen wij er zorg voor dragen dat het prettig is om deel uit te maken van onze school. Pesten willen wij daarom zoveel mogelijk voor zijn. Als er toch een pestprobleem zich voordoet, dan gaan wij hier heel serieus mee om. De school voert een streng beleid t.a.v. grensoverschrijdend gedrag van zowel leerlingen, ouders en collega’s. Er is een gedrags- en antipestprotocol opgesteld. Een protocol voor leerlingen, leerkrachten en ouders. Het gedragsprotocol is ook voor de kinderen ook geschreven in kindertaal. We verwijzen voor het complete gedragsprotocol en het protocol schorsing en verwijderen naar de website van de school.