Op 29 augustus 2022 is IKC De Woudreus gestart op een tijdelijke locatie aan de Marie Curielaan. Omdat de school zich nog in een opstartfase bevindt, wordt er in het begin gewerkt met combinatiegroepen. Het streven is om uiteindelijk door te groeien naar 16 groepen, waarbij we uitgaan van een leerstofjaarklassensysteem. Via de website kunt u uw interesse in onze school kenbaar maken. U kunt het contactformulier invullen, waarna wij contact met u opnemen. IKC De Woudreus
IKC De Woudreus heeft, net als alle andere scholen, te maken met de landelijke regels voor aanname en verwijzing van leerlingen. Wij richten ons in de aanname van nieuwe leerlingen op gezinnen die woonachtig zijn binnen ons voedingsgebied Almere Hout (Vogelhorst, Hout, Nobelhorst, Overgooi en Oosterwold). Dit betekent dat leerlingen uit ons voedingsgebied evenveel kans hebben op plaatsing en dat wij hierin geen voorrang geven aan leerlingen die in Nobelhorst wonen.
In principe zijn alle leerlingen, waarvan de ouders de katholieke grondslag onderschrijven, welkom op onze school. Scholen hebben een ‘zorgplicht’. Iedere leerling die wordt aangemeld op onze school, moeten wij een passende onderwijsplek bieden. Dit geldt ook voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Deze onderwijsplek kan binnen onze school zijn of binnen een andere basisschool, regulier of speciaal. Het bieden van een passende onderwijsplek is niet altijd een makkelijke opgave; hierin kan het samenwerkingsverband ondersteunend zijn. Onze school is aangesloten bij het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Almere.
Ouders melden hun kind schriftelijk aan bij een school. Volgens de Wet op het Primair Onderwijs (WPO) mag de aanmelding plaatsvinden vanaf de dag dat het kind 3 jaar oud is geworden. Vanaf dan geldt de zorgplicht en is het belangrijk dat de school onderzoekt of de leerling ingeschreven kan worden. De school heeft op basis van de wet namelijk 6 weken om een passende plek aan te bieden en deze termijn kan één keer met 4 weken worden verlengd.
Soms worden leerlingen aangemeld voordat zij 3 jaar zijn; in dat geval wordt gesproken van een vooraanmelding en gaat de zorgplicht nog niet in. Binnen Passend Onderwijs Almere heeft de eerste school van inschrijving de zorgplicht. Als ouders denken dat hun kind extra ondersteuningsbehoefte nodig heeft, geven ze dat bij aanmelding direct aan de school door. Ouders hebben informatieplicht over de ontwikkeling van hun kind.
Het kind moet minimaal 10 weken voor de gewenste inschrijfdatum schriftelijk aangemeld worden.
Aandachtspunten bij de toelatingsprocedure
Welke hulpvraag stelt de leerling en wat betekent dat voor:
- Pedagogisch klimaat: geborgenheid, veiligheid, competentie, bevorderen van zelfstandigheid/verantwoordelijkheid, pedagogisch differentiëren, acceptatie.
- Didactisch klimaat: leerstofaanbod, adaptief onderwijs, leerdoelen, werkwijze, organisatie.
- Leerlingenzorg: leerlingvolgsysteem, inzet van middelen, zorgcapaciteit van de groep/school.
- Professionalisering: aantal leerkrachten dat ingezet kan worden, kennis en vaardigheidsniveau, nascholingsplanning, interne communicatie, externe communicatie.
- Ondersteuning: contacten met de begeleidingsdienst, samenwerkingsverband, contact met SBO-scholen.
- Contacten met ouders: communicatiemogelijkheden met ouders, ouderraad en medezeggenschapsraad.
- Gebouw en materiële omstandigheden.
Aan de hand van bovenstaande aspecten worden de onderwijsbehoefte van de leerling in kaart gebracht en wordt onderzocht of onze school in de onderwijsbehoefte van de leerling kan voorzien.
Groepsgrootte
Ons beleid is erop gericht om groepen te laten doorgroeien tot maximaal 25 leerlingen. Door het hanteren van dit maximale aantal, blijven we in staat de benodigde zorg te bieden. In het geval van zij-instromers wordt gekeken naar het aantal leerlingen en de zorgzwaarte in de groep(en) om te beoordelen of zij-instroom mogelijk is. De maximale zorgzwaarte in een groep is 32.
Toelaatbaarheid speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs
In het schoolondersteuningsprofiel (SOP) van de school kunt u lezen welke ondersteuning wij kunnen bieden aan onze leerlingen. In dit profiel staat onze ‘basisondersteuning’ beschreven: welke ondersteuning bieden wij aan onze leerlingen. Daarnaast beschrijven we in ons profiel ook de extra ondersteuning die wij kunnen bieden aan leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Ook binnen Passend Onderwijs kan de beste plek voor een leerling een plaats in het speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs zijn. Met name als de school onvoldoende kan aansluiten bij de specifieke onderwijsbehoeften van een leerling. In dat geval kan de school (of het schoolbestuur) na goed overleg met de ouders een aanvraag voor plaatsing in het speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs bij het samenwerkingsverband indienen. Vervolgens wordt er een procedure gestart waarin wordt onderzocht of een onderwijsplek in het speciaal (basis)onderwijs het beste aansluit bij de onderwijsbehoeften van de leerling. Is dit het geval, dan wordt de procedure afgesloten met een Toelaatbaarheid Verklaring (TLV) waarmee een leerling geplaatst kan worden binnen het speciaal (basis) onderwijs. Op de website van het samenwerkingsverband vindt u meer informatie over deze procedure: https://passendonderwijs-almere.nl/
Procedure aanmelding 4-jarige
Ouders die overwegen hun kind in te schrijven op De Woudreus, worden altijd uitgenodigd op één van de open ochtenden. Vaste punten die toegelicht worden, zijn de onderwijskundige, pedagogische en de katholieke identiteit van de school. Wanneer ouders hun kind hebben aangemeld, worden zij twee maanden voordat hun kind 4 jaar wordt op school uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dat gesprek bespreken we de intakevragenlijst die de ouders vooraf hebben ingevuld. Hierin komen de punten aan de orde die met de ontwikkeling van het kind te maken hebben.
Uw kind mag wanneer het 4 jaar is volledig naar school. Zes weken voordat uw kind naar school mag, krijgt hij/zij een uitnodiging van de leerkracht. De leerkracht neemt telefonisch contact op met de ouders om wendagen af te spreken. Uw kind mag vier keer komen wennen. Dit kan verspreid worden over 4 weken, maar in overleg met de ouders kan dit ook op een andere manier.
Wanneer uw kind kort na de zomervakantie jarig is, gelden dezelfde afspraken. Uw kind mag op school komen wanneer hij/zij 4 jaar is en mag daarvoor vier keer komen wennen.
De vier wenmomenten zijn in overleg met de ouders. Sommige leerlingen kunnen al vier volledige wendagen aan, andere leerlingen nog niet en is het fijn om het langzaam op te bouwen.
Enkele specifieke afspraken:
- Leerlingen die in de maanden juni en juli voor de zomervakantie 4 jaar worden, komen pas na de zomervakantie op school. Zij worden wel uitgenodigd voor het wenmoment in de nieuwe groep.
- Leerlingen die in december 4 jaar worden, starten in januari op school. In de maand december kunnen geen wendagen gepland worden.
Wij streven naar een maximum van 25 leerlingen per groep en een zorgzwaarte van 32. Dit kan betekenen dat uw kind op een wachtlijst komt te staan.
Procedure aanmelding overstapper
Er zijn leerlingen die door verhuizing als zij-instromer op onze school instromen. Bij leerlingen die van school veranderen, wordt altijd contact opgenomen met de vorige school.Tevens wordt er gekeken of er binnen de bestaande groepen ruimte is voor nieuwe leerlingen. Ons streven is groepen maximaal door te laten groeien tot 25 leerlingen en een zorgzwaarte van 32.
De plaatsing gebeurt na overleg tussen de intern begeleider en/of de directeur van de oude en de nieuwe school. De inschrijving is pas definitief na goedkeuring van de inschrijving op basis van het onderwijskundig rapport door de directeur. Hiervoor staat een termijn van 6 weken die met 4 weken verlengd mag worden.
Uitschrijving gebeurt na een mondeling gesprek tussen ouders en schoolleiding.
Bij verhuizing zorgen de scholen voor enkele zaken:
- Scholen sturen elkaar een onderwijskundig rapport met informatie over de school en de gebruikte methoden op de school waar de leerling vandaan komt. Ook worden de bereikte resultaten omschreven.
- De ontvangende school stuurt naar De Woudreus een bewijs van inschrijving.
- De Woudreus stuurt een uitschrijfformulier naar de ontvangende school.
NB: Hierdoor kan een leerling niet op twee scholen tegelijk ingeschreven staan of op geen enkele school ingeschreven staan.
Tussentijds wisselen van school
Binnen de verschillende besturen in Almere is afgesproken dat scholen alleen nieuwe leerlingen mogen accepteren aan het begin van een schooljaar.
De redenen hiervoor zijn als volgt:
- Voor de leerling betekent verandering verlies van leertijd en verlies van vertrouwde omgeving en personen;
- Voor de schoolorganisatie betekent het opnemen van leerlingen die zonder noodzaak tussentijds instromen veel extra werk;
- Voor ouders is het van school wisselen zonder aanleiding het afgeven van een verkeerd signaal. Problemen worden niet opgelost, maar vermeden. Dit kan ook betekenen dat een traject voor een leerling met moeilijkheden steeds weer opnieuw begint, waardoor kostbare tijd verloren gaat.
Er worden uitzonderingen gemaakt op deze regel, namelijk bij:
- Een verhuizing;
- Een aantoonbaar conflict of verschil van inzicht tussen de ouders en de school. Deze uitzondering geldt alleen als beide partijen een aantoonbare inspanning hebben geleverd om hun problemen op te lossen;
- Een probleem bij de leerling (bijvoorbeeld specifieke leer- en/of gedragsproblemen) waarbij plaatsing in een andere setting van belang is voor de ontwikkeling van de leerling.
Daarnaast geldt de volgende hardheidsclausule: In bijzondere, hiervoor niet genoemde, omstandigheden kan een leerling tijdens een schooljaar worden toegelaten na overleg tussen de schoolbesturen. De beslissing tot toelating ligt bij het toelatende bestuur.
Voor verdere informatie verwijzen wij u naar https://passendonderwijs-almere.nl/
In het kort:
- U kunt via het formulier op de website uw gegevens achterlaten;
- Wij nemen zo spoedig mogelijk contact op om een afspraak voor een rondleiding te maken;
- De directeur verzorgt een uitgebreide rondleiding. Zie website voor de data.
- We reserveren op dat moment een plek voor uw kind;
- Als u voor De Woudreus kiest, sturen we u een inschrijfformulier toe, waarmee u uw kind kunt aanmelden;
- Na aanmelding ontvangt u een bevestiging per e-mail;
- Twee maanden voordat uw kind naar school gaat, ontvangt u een intakevragenlijst. Na het retourneren van de intakevragenlijst wordt u samen met uw kind uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek (30 min.);
- 6 weken voordat uw kind 4 jaar wordt, wordt hij/zij uitgenodigd om te komen wennen;
- Zodra uw kind 4 jaar is start het op school.
Aanmeldprocedure onderwijs aan Oekraïense leerlingen
https://www.almere.nl/ondersteunende-informatie-voor-oekraiense-vluchtelingen
Zindelijkheid op school
School is een andere omgeving dan kinderopvang. Onderwijspersoneel heeft lesgevende taken en moet zich bij zindelijkheidsproblemen altijd op de groep kunnen richten in plaats van volledig op individuele kinderen die niet zindelijk zijn.
Wanneer uw kind bij ons op school start verwachten wij dat uw kind:
- zindelijk is en zelfstandig naar het toilet kan.
- zich met eenzelfde mate van zelfstandigheid als alle jongste kleuters kan aan- en uitkleden.
- moet kunnen omgaan met de mate van uitgestelde aandacht, waardoor hij het groepsproces niet steeds onderbreekt.
- zich op het niveau van een jongste kleuter moet kunnen houden aan groepsregels.
Wanneer zindelijkheid op 4-jarige leeftijd een structureel probleem is, dient er met deskundigen te worden overlegd om dit op te lossen. Wanneer wij praten over een enkel ‘plas-ongelukje’ dan is dat geen probleem. Het is prettig voor het kind om, als het een ongelukje heeft gehad, eigen kleding aan te krijgen. We willen u vragen dat u zorgt voor een extra setje kleding in een plastic tasje.
Nog niet zindelijk en wel naar school?
Voordat uw kind 4 jaar wordt, ontvangt u een uitnodiging voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek zal ook het onderwerp zindelijkheid ter sprake komen. Wij verwachten van u dat u ons eerlijk vertelt of uw kind wel/niet zindelijk is. www.rijksoverheid.nl
Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met de schoolverpleegkundige.