Klachtenbehandeling op schoolniveau
Heeft u een klacht over de manier waarop onderwijs wordt gegeven of bent u niet tevreden over andere zaken? Dat kan gebeuren. Heel vervelend, maar vaak biedt een één-op-één-gesprek met de betrokken medewerker (meestal de leerkracht) uitkomst.
Als dit niet zo is, adviseren wij u om met de teamleider van de betreffende bouw een afspraak te maken voor een gesprek: (groep 1-2: Désirée de Wit, groep 3-4-5: Maurhea Dekker, groep 6-7-8: Demy van Duivendijk).
Meestal wordt de betrokken medewerker gevraagd aan dit gesprek deel te nemen.
Is het probleem niet verholpen na deze gesprekken?
Dan kunt u in gesprek met de directeur, mevrouw Brenda Kuiper. U kunt haar bereiken per mail via [email protected].
Helpt ook dit niet?
Dan kunt u een officiële klacht indienen bij het College van Bestuur van de Almeerse Scholen Groep.
Klachtenregeling ASG
Wanneer u het niet eens bent met gedragingen of beslissingen van een persoon binnen de Almeerse Scholen Groep, of juist met het nalaten van gedragingen of het niet nemen van beslissingen, dan kunt u een klacht indienen. Bij de Almeerse Scholen Groep is de behandeling daarvan geregeld in een klachtenregeling. De klachtenregeling is bedoeld voor ouders, personeelsleden, meerderjarige leerlingen, maar ook voor bijvoorbeeld derden die diensten voor de ASG verrichten.
De regeling beschrijft de procedure voor het indienen en behandelen van klachten. De commissie adviseert het College van Bestuur, het College van Bestuur beslist vervolgens over de klacht.
Een klacht moet schriftelijk worden ingediend.
Dat kan per post:
Almeerse Scholen Groep,
t.a.v. College van Bestuur,
postbus 60276,
1320 AH Almere.
U kunt ook mailen naar [email protected].
ASG beschikt over een externe vertrouwenspersoon waar ouders, leerlingen en medewerkers direct melding kunnen maken van ongewenste intimiteiten. Melden kan ook bij de contactpersonen op de scholen, zij zullen vervolgens doorverwijzen naar de externe vertrouwenspersoon. Uitgangspunt is dan ook dat de klacht of een geschil zoveel mogelijk door de betrokken partijen binnen de school of afdeling wordt opgelost.
Vanuit ASG werken we samen met Centrum Vertrouwenspersonen Plus (CVP+). U kunt bij CVP+ terecht als u een klacht heeft over ongewenst gedrag. We hebben het over ongewenst gedrag als er sprake is van pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie of agressie. Onveiligheid door ongewenst gedrag kan voor veel stress zorgen. Ons advies is altijd: praat erover met degene die het ongewenst gedag vertoont!
Voor meer informatie over de klachtenregeling kunt u terecht op de website van ASG.
Klachtenbehandeling door de landelijke klachtencommissie
Bent u het niet eens met het oordeel van het bevoegd gezag of met de manier waarop uw klacht is behandeld?
U kunt zich dan wenden tot de Landelijke Klachtencommissie voor het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs (LKC)
Postbus 162
3440 AD Woerden
Tel. 0348-405245
Fax: 0348-405244
Landelijke vertrouwensinspectie
Bij de Inspectie van het Onderwijs werkt een team van vertrouwensinspecteurs.
Ouders, leerlingen, leerkrachten, directies en besturen kunnen een vertrouwensinspecteur raadplegen bij ernstige klachten op het gebied van: · Seksuele intimidatie en seksueel misbruik
· Lichamelijk geweld.
· Grove pesterijen.
· Discriminatie en radicalisering.
De vertrouwensinspecteur geeft informatie en advies en kan u – indien nodig – begeleiden bij het indienen van een formele klacht of het doen van aangifte. De inspectie heeft geen specifieke taak bij het behandelen van klachten. Zij heeft geen aangifteplicht en is gebonden aan geheimhouding. Het team van vertrouwensinspecteurs is tijdens kantooruren bereikbaar op 0900 111 31 11 (lokaal tarief).
ASG heeft samen met een aantal partners een convenant opgesteld om een veilig en positief klimaat te realiseren voor haar leerlingen. Dit is te vinden op de website van ASG.
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en Meldplicht
ASG heeft een Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, conform de Wet op het primair onderwijs. Deze meldcode, vastgelegd in een protocol, beschrijft in vijf stappen wat de school moet doen bij het signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Als we op school een strafbaar feit vermoeden of signaleren, zijn wij als ASG-school verplicht dit onder de aandacht te brengen van justitie. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij (kinder-) mishandeling. Uiteraard volgt justitie haar eigen rechtsgang en heeft ASG hier geen invloed op.
Meer informatie over de meldcode en meldplicht is hier te vinden.