Openbare basisschool De Heliotroop

Beemdgrasstraat 12 1313 CM Almere

  • Schoolfoto van Openbare basisschool De Heliotroop
  • Schoolfoto van Openbare basisschool De Heliotroop
  • Schoolfoto van Openbare basisschool De Heliotroop
  • Schoolfoto van Openbare basisschool De Heliotroop
  • Schoolfoto van Openbare basisschool De Heliotroop

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Wij volgen de kinderen de hele basisschoolloopbaan zo goed mogelijk. We gebruiken daar onder andere de methode gebonden toetsen voor en 2 keer per jaar nemen wij de landelijk genormeerde CITO toetsen af. Daarnaast worden de kinderen dagelijks door de leerkrachten gevolgd. De resultaten van de toetsen worden opgeslagen in ons geautomatiseerde leerlingvolgsysteem (LVS). Mocht er twijfel bestaan over vorderingen of gedrag in de klas, dan wordt er zo spoedig mogelijk door de leerkracht contact met de ouders opgenomen. In overleg zal dan geprobeerd worden de problemen op te lossen. U kunt van uw kant ook een gesprek aanvragen, als u het vermoeden heeft dat er iets met uw kind aan de hand is, of als u gewoon even tussendoor wilt weten hoe het uw kind op school vergaat. Tweemaal per jaar (februari en juni/juli) krijgen de kinderen van alle groepen een rapport mee naar huis. In het rapport wordt voor elk vak een waardering gegeven (onvoldoende-matig-voldoende-ruim voldoende-goed). Kinderen die nieuw op school zijn gekomen, krijgen een rapport als ze minimaal 5 maanden bij ons op school zitten

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Leerlingen krijgen eind groep 6 een eerste indicatie over het passend niveau voor het vervolgonderwijs. In groep 7 volgt het voorlopig advies en in groep 8 het definitieve advies. De leerkracht baseert zijn advies op wat de leerling de afgelopen jaren op de Heliotroop heeft laten zien, het gaat om resultaten maar ook om werkhouding en gedrag. Ouders melden zelf hun kind aan op de VO-school naar keuze. Daarna is er overleg tussen de leerkracht van groep 8 en de gekozen school. 
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Anderhalf jaar na de start van de school kreeg De Heliotroop een bezoek van de Inspectie. De Inspectie heeft gezien dat wij hard aan het werk zijn om van De Heliotroop een goede school te maken. Ondanks dat wij zeker nog zaken kunnen verbeteren, heeft de Inspectie ons een voldoende beoordeling gegeven.

Terug naar boven