Welk anti-pestprogramma wordt gebruikt?
Visie Obs Step! Ieder kind moet binnen zijn en onze mogelijkheden zich optimaal kunnen ontwikkelen op cognitief, sociaal-emotioneel, creatief, cultureel en motorisch gebied. Maar om tot leren te komen moet elk kind zich veilig voelen op school en met plezier naar onze school gaan. Onze belangrijkste kernwaarde hiervoor is GEBORGENHEID. De bijbehorende tekst kunt u teruglezen op pagina 5.
Het bieden van een veilig schoolklimaat doen we als een B6-4All school. Vanuit hier werken we met positief geformuleerde gedragsverwachtingen.Dit brengt ons tot de volgende doelomschrijving van het veiligheidsbeleid van onze school:
- Het scheppen van een goed pedagogisch klimaat, waarbinnen alle betrokkenen zich prettig en veilig voelen;
- Het op juiste wijze uitvoeren van de zorgplicht, zijnde de verantwoordelijkheid om elk kind een goede onderwijsplek te bieden;
- Het bevorderen en bewaken van veiligheids-, gezondheids- en welzijnsaspecten voor alle mensen aan het werk op onze school;
- Het creëren van een aanspreekcultuur alsmede een leer- en verbetercultuur.
Bij sociale veiligheid gaat het om tegengaan van grensoverschrijdend gedrag (zoals het tegengaan van agressie en geweld, tegengaan van discriminatie, het tegengaan van pesten) en het bevorderen van pro-sociaal gedrag zoals positieve interactie, omgang en communicatie tussen alle bij de organisatie betrokken personen. Naast sociale veiligheid dragen ook fysieke veiligheid en arbeidsomstandigheden bij aan een pedagogisch veilig schoolklimaat.
Daarnaast gebruiken wij de methode KWINK. Kwink is een online methode voor sociaal-emotioneel leren (SEL). Inclusief burgerschap en mediawijsheid. Voor groep 1 t/m 8 van het primair onderwijs. Kwink biedt een doordacht SEL-programma, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Praktisch, leuk en altijd actueel. Gericht op preventie (van bijvoorbeeld pesten op school) en de kracht van een veilige groep. Sluit goed aan bij de principes van B6-4ALL.
Om deze doelen te realiseren werken wij met een Schoolveiligheidsjaarplan. Hierin staat vermeld alle onderdelen die ons inzicht geven in de veiligheidsbeleving bij ons op school en een opsomming van de pro-actieve maatregelen die wij nemen. Het Schoolveiligheidsjaarplan is in te zien bij de directie. Onderdeel van ons sociaal veiligheidsbeleid is het benoemen van een eigen coördinator sociale veiligheid. Op onze school is meneer Martijn Dekkers de coördinator sociale veiligheid. Hij is het aanspreekpunt voor leerlingen die worden gepest, voor hen die willen praten over een situatie waarin ze gepest worden en voor ouders die vragen hebben over pesten. Ook coördineert zij/hij samen met de schoolleiding en de trainers anti-pestbeleid/sociale weerbaarheid het anti-pestbeleid voor onze school. De coördinator sociale veiligheid is aanspreekbaar op schooldagen na schooltijd en via mail op m.dekkers@stepopoa.nl.