Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wanneer een kind afwezig is, moet dit gemeld worden via de app van Social Schools. Het gaat dan om absenties vanwege ziekte of artsenbezoek (tandarts, huisarts, ziekenhuis, etc). Ouders hoeven niet meer 's ochtends naar school te bellen om kind(eren) af te melden. Bij korte absenties, zoals voor de orthodontist, is het van belang dat ouders ook het tijdstip doorgeven waarop het kind weer op school is.
Er geldt één uitzondering, namelijk wanneer het kind thuis blijft vanwege coronaklachten, een coronabesmetting of een quarantaine. In die gevallen moeten ouders telefonisch contact opnemen met de school. Wanneer een kind niet op school is en niet afgemeld is, neemt de school vanaf 09:00 uur contact met de ouders op om te overleggen wat er aan de hand is. Als een kind op school ziek wordt of gewond raakt, belt de school altijd de ouders. Wanneer een kind meteen naar de dokter of naar het ziekenhuis moet en ouders niet bereikbaar zijn, gaat een personeelslid mee.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
De wet kent twee mogelijkheden tot vrijstelling van de leerplicht: vrijstelling van inschrijving en vrijstelling van schoolbezoek.
Bij vrijstelling van inschrijving beoordeelt de gemeentelijke leerplichtambtenaar het verzoek. Bij vrijstelling van schoolbezoek beoordeelt de directeur van de school of er sprake is van een geoorloofd verzoek.
Verlof buiten de schoolvakanties is niet mogelijk, tenzij er sprake is van artikel 13a van de leerplichtwet (1969), waarin staat aangegeven dat het alleen wegens de specifieke aard van het beroep van één van de ouders mogelijk is buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. Onder ‘aard van het beroep’ wordt een beroep verstaan, dat volledig afhankelijk is van de schoolvakanties, bijvoorbeeld: een campinghouder. Ook aan een werknemer, met een willekeurig beroep, die in de vakantieperiode om organisatorische reden niet gemist kan worden, kan een verlof wegens ‘aard van het beroep’ worden gegeven. Een verzoek hiervoor dient minimaal 2 maanden van tevoren schriftelijk bij de directeur van de school ingediend te worden. Tevens moet een werkgeversverklaring worden overlegd waaruit blijkt dat verlof binnen de officiële schoolvakanties niet mogelijk is.
Het verlof:
- kan slechts eenmaal per schooljaar worden verleend
- mag niet langer duren dan 10 schooldagen
- mag niet plaatsvinden in de eerste 2 weken van het schooljaar.
Tegen de beslissing van de directeur is bezwaar en beroep mogelijk op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht.
Gewichtige omstandigheden: maximaal 10 schooldagen per schooljaar
Gewichtige omstandigheden kunnen plezierig, maar ook minder plezierig zijn. Een verzoek om extra verlof in geval van gewichtige omstandigheden op grond van het gestelde in artikel 14, lid 1, van de leerplichtwet (1969), voor maximaal 10 schooldagen per jaar, dient vooraf of binnen 2 dagen na ontstaan van de verhindering aan de directeur van de school te worden voorgelegd. Een verzoek kan ingediend worden in geval van:
- Voldoen aan een wettelijke verplichting, voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden.
- Verhuizing (voor ten hoogste 1 dag).
- Het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad voor 1 of ten hoogste 2 dagen, afhankelijk van de vraag of dit huwelijk wordt gesloten in of buiten de woonplaats van belanghebbende.
- Ernstige ziekte van ouders of bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad, duur in overleg met de leerplichtambtenaar van de woongemeente.
- Overlijden: - van bloed- of aanverwanten in de 1e graad, voor ten hoogste 4 dagen - van bloed- of aanverwanten in de 2e graad, voor ten hoogste 2 dagen - van bloed- of aanverwanten in de 3e of 4e graad, voor ten hoogste 1 dag.
- 25-, 40- en 50-jarig ambtsjubileum en het 12½ -, 25-, 40-, 50- of 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders voor 1 dag.
Dit houdt in dat een extra vakantie wegens wintersport, een tweede vakantie, een extra lang weekend, deelname van leerlingen aan evenementen, een langdurig bezoek aan de familie in het land van herkomst, enzovoort niet kunnen worden aangemerkt als bijzondere reden. Indien er meer dan 10 schooldagen per schooljaar verlof wordt gevraagd wegens gewichtige omstandigheden, dan is de directeur van de school verplicht dit bij de leerplichtambtenaar van de woongemeente aan te vragen.