Als u een klacht heeft over de gang van zaken op school, kunt u die het beste (indien mogelijk) eerst bespreken met degene tegen wie de klacht gericht is.Bij het behandelen van een klacht volgt stichting OPOA de regels ter bescherming van de privacy, conform de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).De volledige Klachtenregeling stichting OPOA is in te zien bij de directie en staat op de website www.opoa.nl
I. Wie kan een klachtindienen? Alle personen die op één of andere wijze bij de school zijn betrokken hebben het recht om een klacht in te dienen.
II. Aard van de klachten. De klachten kunnen bijvoorbeeld gaan over de begeleiding van leerlingen,toepassing van strafmaatregelen, beoordeling van leerlingen, de inrichting van de schoolorganisatie, seksuele intimidatie, discriminerend gedrag, agressie,geweld en pesten. Binnen OPOA wordt een gedragscode inclusief pestprotocol en incidentenregistratie gehanteerd. Deze code is van toepassing op leerlingen, ouders en personeel.Deze gedragscode is bij de directie in te zien en staat op de website www.opoa.nl.
III. Oplossen van klachten: Als u een klacht heeft over de gang van zaken op school, kunt u die het beste( indien mogelijk) eerst bespreken met degene tegen wie de klacht gericht is en als dat niet voldoet met de directie. Meestal worden klachten over de dagelijkse gang van zaken in goed overleg tussen de betrokken partijen opgelost. Bent u echter van mening dat de klacht niet naar tevredenheid is afgehandeld dan kunt u zich wenden tot de schoolcontactpersoon. Voor onze school zijn als schoolcontactpersoon aangesteld: Agnes Braak en Susan Timmerman. Hij/zij zal u op een adequate manier doorverwijzen naar de vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon gaat na of de klacht door bemiddeling tot een oplossing kan worden gebracht dan wel aanleiding geeft tot het indienen van een klacht hetzij bij het bevoegd gezag stichting OPOA hetzij bij de klachtencommissie. De vertrouwenspersoon kan u helpen bij het indienen van uw klacht.
IV. Vertrouwenspersoon/Klachtencommissie/Vertrouwensinspectie: Het bevoegd gezag stichting OPOA heeft een onafhankelijke vertrouwenspersoon aangesteld die nagaat of de klacht door goed overleg kan worden opgelost. Is dat niet het geval dan kan de klacht worden voorgelegd aan de landelijke klachtencommissie. Deze commissie handelt volledig onafhankelijk van de betrokken partijen. De directie, de contactpersoon en de vertrouwenspersoon beschikken over het actuele adres van de commissie. Meer informatie over de genoemde klachtencommissie, diens reglement en procedure is te vinden op de website van de commissie (www.onderwijsgeschillen.nl). Bij klachten rond seksueel misbruik en seksuele intimidatie is het bestuur verplicht contact op te nemen met de Vertrouwensinspecteur. Deze heeft een adviserende en ondersteunende taak bij klachten rond seksueel misbruik en seksuele intimidatie en zal in overleg met de klager komen tot afspraken over de verdere afhandeling van de klacht en de stappen die worden genomen.
Officiële afhandeling klacht: De klacht wordt door de klager ingediend bij de landelijke klachtencommissie. Deze onafhankelijke klachtencommissie onderzoekt de klacht en adviseert het bevoegd gezag hierover. Binnen 4 weken na ontvangst van het advies van de klachtencommissie zal het bevoegd gezag het besluit hierop kenbaar maken aan: klager, aangeklaagde,klachtencommissie, schooldirecteur, MR van de school, schoolcontactpersoon en vertrouwenspersoon.
Adressen: Vertrouwenspersoon OPOA: Mw.A. Overbeek Tel. 06-306 42 568
Meldpunt Vertrouwensinspecteurs: Tel. 0900 – 111 3 111 (Op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur)
Landelijke Klachtencommissie voor het openbaar onderwijs Postbus 85191, 3508 AD Utrecht Telefoon: 030-280 95 90 Fax:030-280 95 91
e-mail:info@onderwijsgeschillen.nl website:www.onderwijsgeschillen.nl
Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling: Binnen OPOA passen wij de wettelijke verplichte meldcode toe om, bij zorgen over de veiligheid of welzijn van de leerling, zorgvuldig te kunnen signaleren en handelen. Binnen OPOA streven wij er naar dat alle kinderen vertrouwen in zichzelf kunnen hebben en zich veilig voelen in de wereld om hen heen. De meldcode gaat over alle vormen van kindermishandeling. Scholen zijn niet verplicht om te melden, maar wel om de meldcode actief te hanteren. Binnen onze zorgstructuur wordt de meldcode ingepast. Signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld worden in kaart gebracht en afgehandeld conform het stappenplan behorende bij deze meldcode. Overzicht documenten m.b.t. de Meldcode.
Iedere school heeft de beschikking over: 1)Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling inclusief stappenplan(zoals geaccordeerd door de GMR) 2) Boekje ‘Ik maak mij zorgen’ 3 NJI.nl signaleringslijst voor kinderen van 4-12 jaar 4) Formulieren t.b.v. verslaglegging Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling, wet 1 juli 2013.
Vijf verplichte stappen: Scholen moeten een meldcode hebben en professionals moeten deze gebruiken bij vermoeden.
Stap1: in kaart brengen van de signalen.
Stap 2: overleggen met een collega. Evt. raadplegen van het Veilig Thuis (voorheen AMK;www.vooreenveiligthuis.nl) of een deskundige op het gebied van letselduiding.
Stap 3 gesprek met de betrokkene(n).
Stap 4: wegen van het huiselijke geweld of de kindermishandeling. Bij twijfel altijd Veilig Thuis raadplegen.
Stap 5: Beslissen: zelf hulp organiseren of melden.