Openbare Vroonermeerschool

P.C. Boutensstraat 4 1822 KJ Alkmaar

  • Schoolfoto van Openbare Vroonermeerschool
  • Schoolfoto van Openbare Vroonermeerschool
  • Schoolfoto van Openbare Vroonermeerschool
  • Schoolfoto van Openbare Vroonermeerschool
  • Schoolfoto van Openbare Vroonermeerschool

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

De kwaliteit van de opbrengsten tijdens de schoolloopbaan en aan het eind van de schoolloopbaan worden door ons jaarlijks op schoolniveau in beeld gebracht en bekeken. Na de interpretatie (wat zeggen de scores?) en de analyse (hoe komt het dat de resultaten zijn zoals ze zijn?) van de opbrengsten wordt bekeken of de doelen zijn behaald?

De bevindingen die hieruit voortvloeien leiden tot beslissingen voor die ene leerling, een groep of onze hele school.

Daarbij kan worden gedacht aan:

- Extra aandacht voor specifieke leerstofonderdelen;

- Extra aandacht voor klassenmanagement;

- Bij- en /of nascholing;

- Het aanschaffen van aanvullend materiaal om hiaten in de methode te compenseren;

- Extra leertijd besteden aan bepaalde onderdelen;

- Extra of andere instructie geven;

- Verbeteren van het geven van feedback;

- Hogere eisen stellen;

- Extra aandacht voor leerstrategieën, etc

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Na het doorlopen van de basisschool, gaan leerlingen naar verschillende scholen voor voortgezet onderwijs. Voor een goede keuze van het voortgezet onderwijs stelt de basisschool eind groep 7 voor iedere leerling een voorlopig advies op. Daarnaast maken de leerlingen in groep een verplichte eindtoets. Er is het een en ander veranderd wat betreft de eindtoets. Deze heet voortaan de doorstroomtoets. De uitslag van deze toets is het definitieve schooladvies. Dit houdt in dat als een leerling een hoger toets advies heeft gekregen dan bij het voorlopig schooladvies de school een hoger definitief schooladvies moet geven. Alleen als het in het belang van de leerling is, kan de school besluiten het advies niet te verhogen. Dit moet de school dan goed motiveren. Bij ons op school maken de groep 8 leerlingen in februari 2024 de doorstroomtoets van IEP. Gedurende het schooljaar zult u worden geïnformeerd over de verdere gang van zaken omtrent de toetsing van uw kind in groep 8
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Wie pedagogisch tactvol handelt, oordeelt niet over leerlingen, houdt hoge verwachtingen ten opzichte van de leerlingen en benadert de leerlingen positief. Daarvoor heb je kennis en vaardigheden nodig om een leerling als persoon te ‘erkennen‘ en hem overeind te houden in moeilijke situaties: authentiek zijn, openstaan voor de leerling en de situatie en je niet laten leiden door eigen reacties van frustratie of onmacht.
Wat zich voordoet, is immers geen aanval op de leraar, maar een signaal van een leerling die jouw hulp, aandacht en begrip nodig heeft. 

Zie schoolgids

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Zonder relatie geen prestatie.
  • Openheid en vertrouwen.

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven