Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als een kind niet naar school kan komen door ziekte of een andere reden, moet u dit telefonisch aan ons doorgeven voor half negen.
Ons telefoonnummer is 072-5115900.
Ouders worden verzocht alle afspraken voor hun kind buiten de lesuren te maken. Dit geldt bijvoorbeeld voor de dokter, de tandarts, de gemeente of de ambassade. Voor verlof gelden strikte regels. Deze regels worden gemaakt door de overheid en zijn voor alle scholen hetzelfde. Onder bepaalde voorwaarden mag de schooldirectie verlof verlenen. De regels staan achterop het verlofformulier en in onze schoolgids.
Het is in de niet toegestaan, om buiten de officiële schooltijden uw kind(eren) mee op vakantie te nemen. Er kan alleen toestemming gegeven worden als om gegronde redenen niet in de schoolvakanties de eigen vakantie gepland kan worden. Er moet dan een formulier ‘aanvraag extra schoolverlof’ ingevuld en ingeleverd worden, vergezeld van een werkgeversverklaring die op school verkrijgbaar is. De ouders kunnen dan ontheffing krijgen.
Hierbij wijzen we u op de belangrijkste voorwaarden uit de leerplichtwet:
- De aangevraagde vakantie mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen.
- Aanvragen van luxeverzuim (bijvoorbeeld eerder vertrek of later terugkomen van vakantie, midweek, financiële redenen, midweek, lang weekeinde) worden niet gehonoreerd.
- Indien het aangevraagde verlof meer dan tien dagen (binnen een schooljaar) betreft, beslist hierover de leerplichtambtenaar van de gemeente Alkmaar.
- Voor elke vorm van verlof moet altijd een aanvraagformulier worden ingevuld.
- Voor de totale regelgeving verwijzen we u naar de achterzijde van het aanvraagformulier.
- De school is verplicht om ongeoorloofd verzuim te melden bij de leerplichtambtenaar van de gemeente Alkmaar.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Een verzoek om vakantieverlof op grond van artikel 13a van de Leerplichtwet 1969 dient minimaal acht weken van tevoren bij de directeur van de school te worden ingediend. De directeur beslist over het verzoek. Verlof wordt slechts verleend indien wegens de specifieke aard van het beroep van één van de ouders het slechts mogelijk is buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan (een werkgeversverklaring wordt overlegd waaruit blijkt dat geen verlof binnen de vastgestelde schoolvakanties mogelijk is).
Vakantieverlof mag, binnen deze voorwaarden:
- Eenmaal per schooljaar worden verleend.
- Niet langer duren dan tien schooldagen. De wetgever heeft als standpunt dat een gezin in ieder schooljaar recht heeft op een gezamenlijke vakantie van twee weken.
- Niet plaatsvinden in de eerste twee lesweken van het schooljaar.
- Als het de enige vakantie van de ouder(s) en het kind gezamenlijk in dat schooljaar betreft.
Andere gewichtige omstandigheden: tien schooldagen per schooljaar of minder.
Een verzoek om extra verlof in geval van andere gewichtige omstandigheden voor tien schooldagen per schooljaar of minder dient vooraf of uiterlijk binnen twee dagen na ontstaan van de verhindering aan de directeur van de school te worden voorgelegd. Deze beslist over het verzoek.
Voor ‘andere’ gewichtige omstandigheden gelden de volgende richtlijnen:
- Voor het voldoen aan een wettelijke verplichting, voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden: geen maximale termijn.
- Voor verhuizing: maximaal 1 schooldag.
- Voor het bijwonen van het huwelijk van bloed-of aanverwanten t/m de derde graad: geen maximale termijn.
- Bij ernstige levensbedreigende ziekte zonder uitzicht op herstel van bloed- of aan verwanten t/m de derde graad: geen maximale termijn.
- Bij overlijden van bloed- of aanverwanten in de eerste graad maximaal vijf dagen; in de tweede graad maximaal twee dagen; in de derde en vierde graad maximaal een dag, in het buitenland: eerste t/m vierde graad maximaal vijf schooldagen.
- Bij 25-, 40- en 50-jarig ambtsjubileum en het 12 1/2-, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouder(s)/verzorger(s) of grootouders: maximaal een schooldag.
- Voor andere naar het oordeel van de directeur/leerplichtambtenaar gewichtige omstandigheden, maar geen vakantieverlof: geen maximale termijn vastgesteld.
Andere gewichtige omstandigheden: meer dan tien schooldagen per schooljaar.
Een verzoek om extra verlof in geval van andere gewichtige omstandigheden voor meer dan tien schooldagen per schooljaar dient minimaal zes weken van tevoren, via de directeur van de school, aan de leerplichtambtenaar van de woongemeente van de leerling te worden voorgelegd. De leerplichtambtenaar beslist over het verzoek (op grond van art. 14, lid 3 van de Leerplichtwet 1969). Verlof kan bijvoorbeeld worden verleend indien de ouders van de leerling een verklaring van een arts of een maatschappelijk (werk(st)er kunnen overleggen waaruit blijkt dat verlof noodzakelijk is op grond van medische of sociale omstandigheden van (een van) de gezinsleden. Bepalend toetsingscriterium voor gewichtige omstandigheden is met name of de omstandigheden buiten de wil om van de leerplichtige of zijn/haar ouders zijn gelegen.
De directeur van de school is verplicht de leerplichtambtenaar vermoedelijk ongeoorloofd schoolverzuim te melden. Tegen ouders die hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, kan proces-verbaal worden opgemaakt.