Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
We gaan uit van het leerstofjaarklassensysteem. Dat wil zeggen dat in principe alle leerlingen van een bepaalde leeftijd dezelfde basisstof aangeboden krijgen. Het onderwijsprogramma is georganiseerd in acht jaargroepen; acht opeenvolgende leerstofblokken van een jaar.
Binnen onze school zijn de leerlingen in combinatiegroepen verdeeld. Hierbij worden meerdere leerjaren tot één groep samengevoegd. In een combinatiegroep leer je om te gaan met verschillende rollen. Het ene jaar ben je de jongste en leer je hulp te vragen, het andere jaar ben je de oudste en geef je hulp. Bovendien leer je in een combinatiegroep om te gaan met uitgestelde aandacht, waardoor de zelfredzaamheid wordt gestimuleerd.
Dit schooljaar werken we in 5 combinatiegroepen; groep 1-2, 3-4, 4-5, 6-7 en 7-8.
In groep 1-2 wordt vooral thematisch gewerkt, in nauwe aansluiting op de belangstelling en de omgeving van de kinderen. Binnen die thema’s zorgt de leerkracht voor een passend onderwijsaanbod dat de ontwikkeling en het leren bevordert.
Kernactiviteiten die bij elk thema aan bod komen zijn:
- spelactiviteiten
- constructieve en beeldende activiteiten
- gespreksactiviteiten
- lees- en schrijfactiviteiten
- reken- en wiskunde activiteiten
Lezen
In groep 3 starten we met het aanvankelijk leesproces. Hiervoor gebruiken we de methode ‘Veilig leren lezen’. Het technisch lezen wordt in groep 4 en 5 voortgezet. Tevens wordt halverwege groep 4 een begin gemaakt met begrijpend lezen. Hiervoor gebruiken we de methode Nieuwsbegrip XL. Deze methode wordt in groep 4 t/m groep 8 ingezet. Daarnaast besteden we ook aandacht aan de leesbeleving.
Taal
We werken met de methode ‘Taalactief’. De lessen zijn opgebouwd rondom de gebieden: taalverkenning, woordenschat, (werkwoord) spelling, spreken en luisteren.
Rekenen
We gebruiken voor de instructie de rekenmethode Pluspunt. Dit is een methode die op drie niveaus wordt aangeboden binnen de groep. De verwerking vindt digitaal plaats, middels Snappet. Deze maakt het mogelijk om op maat aanbod te verzorgen, afgestemd op de behoefte van de leerling.
Wereldoriëntatie
Binnen wereldoriëntatie worden onderwerpen (thema's) behandeld, die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen en waarbij de kinderen de wereld om hen heen leren ervaren en ontdekken. In groep 1-2 gebruiken we hiervoor de methode Schatkist, in groep 3 t/m 8 Blink Wereld.
Bewegingsonderwijs
Groep 1-2 heeft elke dag tijd voor beweging: bij slecht weer in het speellokaal en bij mooi weer spelen zij buiten. De groepen 3 t/m 8 hebben elke week 2 gymlessen, afwisselend een toestel- en een spelles.
Engels
In groep 7 en 8 krijgen de kinderen Engels aangeboden vanuit de methode 'Groove me'.
Kunstzinnige en creatieve vorming
Er is aandacht voor de volgende expressie activiteiten: beeldende vorming, dans, drama, cultuur en techniek.
Muziek
Samen met de muziekvereniging en de gemeente bieden we vanaf dit schooljaar in alle groepen wekelijks muziekonderwijs aan. Hierbij maken we gebruik van de provinciale campagne DOOR!, welke muziek in de klas stimuleert.
Sociale vorming
Vanaf schooljaar 2016 – 2017 werken we met De Vreedzame School, een methode voor de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen en het bevorderen van het burgerschap van de kinderen. Daarmee geven we actief invulling aan een veilig schoolklimaat op onze school. De methode ‘De Vreedzame School’ is een schoolbreed programma dat streeft naar een school als een democratische gemeenschap, waarin kinderen en leerkrachten leren om conflicten constructief op te lossen, én waarin kinderen verantwoordelijkheid leren dragen voor het sociale klimaat in de gemeenschap.
Verkeer
Op onze school bieden we in alle groepen theoretische en praktische verkeerslessen aan. De groepen 5 t/m 7 maken hierbij gebruik van de methode 'Veilig Verkeer Nederland'. Daarnaast neemt groep 7 deel aan het verkeersexamen.