Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wanneer uw kind om welke reden dan ook de school moet verzuimen, verzoeken we u vriendelijk hiervan tijdig melding te maken. Liefst enkele dagen van tevoren en bij ziekte voor aanvang van de lessen. Dit kan via het ouderportaal.
De afwezigheid van leerlingen wordt dagelijks geregistreerd. Indien een kind niet is afgemeld en ook bij aanvang van de lessen niet in de groep is, wordt contact met de ouders opgenomen. Wanneer een leerling regelmatig afwezig is, neemt de directeur contact met de ouders voor overleg. Wanneer een kind voor langere tijd ziek zal zijn, kunt u met de leerkracht overleggen of onderwijsactiviteiten thuis mogelijk en zinnig zijn. Andere noodzakelijke informatie betreffende uw kind over bijvoorbeeld allergieën of medicijngebruik horen wij graag bijtijds.
Bij ongeoorloofd verzuim, is de directeur verplicht dit te melden bij de leerplichtambtenaar.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Een kind kan onder bepaalde voorwaarden verlof van school krijgen. Dit verlof dient minimaal twee maanden van tevoren aan gevraagd te worden. Een speciaal formulier is hiervoor op school beschikbaar of via de website te downloaden. Aan het vakantieverlof zijn wettelijke beperkingen gesteld.
De directeur deelt de beslissing altijd schriftelijk en met een duidelijke motivatie mee aan de ouders of verzorgers. Wanneer de directeur negatief beslist, kan er binnen zes weken schriftelijk bezwaar gemaakt worden.