De school monitort de sociale en fysieke veiligheid met een vragenlijst afgenomen door/via: Enquêtetool van Vensters.
Regels en afspraken
Om het voor iedereen op school zo plezierig mogelijk te laten verlopen, hebben we een drietal basisregels opgesteld. Deze regels dienen als een soort kapstok voor alle andere regels en afspraken, omdat je hieraan ook andere afspraken zou kunnen ‘ophangen’. Het werken met 3 basisregels heeft als voordeel dat wordt voorkomen ‘de bomen in het bos niet meer te zien’ door de veelheid van regels en afspraken.
De regels hebben betrekking op:
- De omgang met elkaar. (Voor groot en klein zullen we aardig zijn)
- Omgang met materialen. (We zullen goed voor de spullen zorgen, dan zijn ze weer te gebruiken morgen)
- Rust en veiligheid. (Hoe leuk het buiten ook was, kom rustig in de klas)
Deze hoofdregels worden jaarlijks aan het begin van het schooljaar met de kinderen besproken. A.d.h.v. deze kapstokregels maakt elke groep zijn groepsafspraken. Dit proces doen we met behulp van de methode Goed van Start. Tijdens dit proces is er ook veel aandacht voor groepsvorming.
Bij voortdurende problemen met kinderen m.b.t. overtreding van deze basisregels zal met de ouders contact worden opgenomen en zullen er afspraken worden gemaakt. Als uw kind thuis signalen afgeeft dat het zich op school niet goed voelt, wilt u dan contact opnemen? Vervolgens kunnen we samen naar een oplossing zoeken.
Beleidsplan fysieke en sociale veiligheid
In schooljaar 2016-2017 is een begin gemaakt om te komen tot een beleidsplan fysieke en sociale veiligheid. Dit plan is via de directeur op te vragen. Wij willen dat onze school een plek is waar kinderen, maar ook ouders en teamleden, zich veilig en gerespecteerd voelen, zichzelf kunnen zijn en met plezier naar toe komen. Een dergelijk schoolklimaat wordt gemaakt door de kinderen, de teamleden en de ouders. De goede sfeer heeft een positieve invloed op ieders functioneren en welbevinden. Kinderen vinden het fijn om naar school te gaan, leerkrachten hebben plezier in en op het werk en ouders vinden het prettig om de school binnen te komen en om daar waar het kan en nodig is, hulp te bieden.
Om dit te bereiken is het belangrijk dat wij ons aan gemaakte afspraken houden.
De school heeft een beleidsplan fysieke en sociale veiligheid opgesteld waarin staat welke afspraken wij hebben gemaakt om er zoveel mogelijk voor te zorgen dat de school een veilige omgeving voor leerlingen, leerkrachten en anderen betrokkenen is. Het pestprotocol is een van de onderdelen van dit beleidsstuk.
Toezicht houden
Onze school monitort de sociale veiligheidsbeleving van leerlingen. We hebben afgelopen jaar voor het eerst de enquête van Vensters afgenomen bij de leerlingen. De resultaten zijn terug te vinden op onze pagina van http//scholenopdekaart.nl. Ook de toelichting op deze monitor kunt u daar terugvinden. Naast deze monitor nemen wij dezelfde vragenlijst ook op papier af, gevolgd door een kindgesprek. Deze is niet anoniem, dus dit geeft ons meer mogelijkheden om individuele acties in te zetten die passen bij het individu.
Veiligheidscoördinator.
De veiligheidscoördinator op onze school is de directeur. Voor zaken die betrekking hebben op bovengenoemde kunt u hier terecht. U kunt de veiligheidscoördinator bereiken via directie.opdreef@scoba.nl of het telefoonnummer van de school 0117-491206.
Gezonde school
Onze school heeft het vignet Gezonde School behaald op het thema Welbevinden. Met het vignet Gezonde School laten wij zien dat onze school voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door deskundigen van de GGD. Wij zijn trots op dit behaalde resultaat! Zo zorgen we voor een veilige schoolomgeving én hebben we aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen. Dit vinden wij belangrijk, omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval.
Brengen en halen van leerlingen
Een kwartier voordat de lessen beginnen, gaan de schooldeuren open. Vanaf dat moment worden de kinderen binnen gelaten. De kinderen kunnen hun jas en tas op de kapstok hangen en vervolgens op hun plaats gaan zitten. Op deze manier kunnen we op tijd met de lessen beginnen en zitten de leerlingen meteen in hun ritme. We willen u vragen om de kinderen niet eerder naar school te sturen omdat ze dan zonder toezicht op of buiten het plein moeten wachten. Indien u opvang nodig heeft voor uw kinderen voor schooltijd, kunt u hiervoor contact opnemen met de Stichting Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen.
Als u de kinderen op komt halen vragen we u buiten te wachten. In de school wordt er volop gewerkt, bovendien bevordert het de zelfstandigheid van de kinderen om zelf spullen mee te nemen en naar buiten te gaan. Mocht u vragen hebben of iets willen bespreken met de leerkracht dan kan dit vóór of na schooltijd, of na het maken van een afspraak. De kinderen van groep 1 en 2 worden op het schoolplein opgehaald, zodat de leerkrachten kunnen zien met wie de kinderen mee gaan. De kinderen uit de andere groepen kunnen bij het hek opgehaald worden. Met de kinderen die een broertje of zusje hebben in groep 1 en 2 kan afgesproken worden dat zij ook naar het plein gaan van groep 1 en 2 waar ze hun ouders of verzorgers kunnen vinden.
Schoolplein en toezicht
De groepen 1 t/m 4 hebben een speelplaats bij de hoofdingang van de school. De speelplaats van de groepen 5 t/m 8 bevindt zich aan de kant van de zij-ingang. Op die manier kunnen we de veiligheid van de kinderen bij het spelen beter waarborgen. De pauzetijden zijn gespreid. Op die manier hebben de kinderen veel speelruimte en weinig last van elkaar. Tijdens de buitenspeeltijden is er altijd toezicht op de kinderen. De kinderen gaan na het buitenspelen weer gezamenlijk terug naar binnen. We organiseren dit door de kinderen eerst in een vaste rij te laten staan alvorens ze naar binnen gaan.
Parkeren
Als u uw kind met de auto naar school toe brengt, gelieve niet te parkeren nabij het zebrapad. Zo zorgen we er met zijn allen voor dat de kinderen veilig kunnen oversteken.
Schorsing en verwijdering van leerlingen
Er kunnen zich situaties voordoen waarbij we over moeten gaan tot schorsing of verwijdering van een leerling. Daarom is het goed om de procedure op papier te zetten voor ouders.
Schorsing is aan de orde wanneer het schoolbestuur of de directie bij ernstig wangedrag onmiddellijk moet optreden en er tijd nodig is voor het zoeken naar een oplossing.
Verwijdering is een maatregel bij zodanig ernstig wangedrag dat het bestuur concludeert dat de relatie tussen school en leerling (ouders) onherstelbaar is verstoord. Een beslissing tot schorsing of verwijdering moet met de uiterste zorgvuldigheid worden genomen.
Schorsing van leerlingen
Over schorsing van leerlingen is in de wet niets geregeld. Onderstaande richtlijnen zijn gebaseerd op regelingen in het Voortgezet Onderwijs.Een leerling kan voor een beperkte periode worden geschorst (één dag of enkele dagen).Het besluit wordt schriftelijk door het bevoegd gezag aan de ouders meegedeeld. Vermeld wordt de reden van de schorsing, de aanvang, de tijdsduur en eventuele andere genomen maatregelen.De ouders moeten in de gelegenheid worden gesteld bezwaar aan te tekenen bij het bevoegd gezag en kunnen aansluitend hierop eventueel in beroep gaan bij de administratieve Kamer van de Rechtbank.De inspectie wordt in kennis gesteld.Het is raadzaam ook de leerplichtambtenaar te informeren.Schorsing vindt in principe plaats na overleg met leerling, ouders en de groepsleerkracht.De school dient te voorkomen dat de leerling achterstand oploopt.
Procedure voor verwijdering van leerlingen
Verwijdering van een leerling is een ordemaatregel die een bestuur slechts in het uiterste geval en dan nog uiterst zorgvuldig moet nemen en valt volgens de wet onder de verantwoordelijkheid van het schoolbestuur. Dit onderwerp kan overigens worden gemandateerd aan de directie. Stapsgewijs moet de volgende procedure worden gevolgd.
- Alvorens het besluit tot verwijdering wordt genomen dient het bestuur zowel de betrokken groepsleerkracht als de ouders te horen.
- Het besluit wordt terstond aan de leerplichtambtenaar gemeld. (Informatieplicht aan de inspectie is niet vastgelegd, echter wel aan te raden).
- Het bestuur dient er voor te zorgen dat een andere school bereid is de leerling op te nemen. Uiteraard gebeurt dit in samenspraak met de ouders. Lukt dit binnen 8 weken niet, dan kan het bestuur de leerling verwijderen zonder vervolgonderwijs veilig te stellen.
- Het bestuur maakt het besluit tot verwijdering schriftelijk en met opgave van redenen bekend aan de ouders. In dit besluit staat vermeld dat de ouders binnen 6 weken schriftelijk bezwaar aan kunnen tekenen bij het bestuur.
- Wanneer ouders (tijdig) bezwaar maken beslist het bestuur binnen 4 weken na ontvangst van het bezwaarschrift. Het bestuur hoort de ouders, voordat het een definitief besluit neemt. Hiertegen kunnen de ouders dan weer in beroep gaan bij de administratieve Kamer van de Rechtbank.