Gezonde school
Op ons IKC willen we gezond eten voor iedereen makkelijk maken. Want gezond eten is goed voor je. Hiervoor hebben we de leerlingen zelf nodig, maar ook hun ouders/verzorgers en de leerkrachten. Samen kunnen we ervoor zorgen dat gezond eten op ons IKC de normaalste zaak van de wereld wordt.
Eten in de ochtendpauze
Het eerste eetmoment is de ochtendpauze. We beginnen de dag gelijk goed met een gezonde pauzehap, bijvoorbeeld groente, fruit of een gezonde boterham. We stimuleren ouders om een gezonde pauzehap mee te geven, en koek, snoep en chips thuis te laten.
Tip: kies voor groente en fruit uit het seizoen. Bekijk voorbeelden van seizoensgroente en -fruit
En de lunch?
Die is natuurlijk lekker en gezond!
- Volkoren of bruine boterham, volkoren knäckebröd of een volkoren mueslibol.
- Gezond beleg voor in het trommeltje is bijvoorbeeld:
- 20+ en 30+ (smeer)kaas, ei, hüttenkäse en light zuivelspread.
- 100% notenpasta of pindakaas (zonder toegevoegd zout of suiker).
- Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, banaan, appel en aardbei. - Er mag eventueel een klein koekje in de trommel voor bij de lunch.
Tip: bekijk ook www.voedingscentrum.nl/etenopschool voor meer tips en inspiratie.
Drinken
De kinderen op IKC Leuken drinken vooral water. We vragen ouders om geen frisdranken, sportdranken en vruchtensappen mee te geven omdat die veel suiker bevatten. Daarom stimuleren we dat alle leerlingen een eigen beker meenemen naar school voor water. Het vullen van de beker kan in het klaslokaal.
Trakteren
We hebben afgesproken dat de kinderen niet trakteren bij verjaardagen. De jarige ontvangt een mooie, grote kaart. Kinderen op de dagopvang en kleuters krijgen een kroon. Daarnaast mag de jarige grabbelen in de groepsgrabbelton en wordt er muziek gemaakt.
Toezicht op het voedingsbeleid
We vinden het natuurlijk belangrijk dat ons voedingsbeleid zoveel mogelijk wordt nageleefd. Lukt dat een keer niet, dan is dat niet erg. We zullen ons voedingsbeleid onder de aandacht brengen als dat nodig is.
Bewegingsonderwijs
Swim2Play
IKC Leuken neemt deel aan Swim2Play met de groepen 4 t/m 8. De kinderen krijgen gedurende het blok lessen aangeboden op zijn of haar eigen niveau. Kinderen doen bijvoorbeeld een tikspelletje, waarbij elk kind op hun eigen niveau mee kan doen. Doordat de aandacht bij het spelletje ligt, wordt er onbewust geleerd om met het hoofd onder water te gaan, of om zich al trappelend te verplaatsen. Plezier staat voorop, omdat dit een van de belangrijkste voorwaarden is om te leren (en te blijven leren).
Gymnastiek
Spel en bewegen is voor kinderen belangrijk. In de speelzaal, in het park, op de speelplaats en in de gymzaal wordt aan deze bewegingsbehoefte voldaan.
Groep 1 en 2
De kinderen uit de groepen 1 en 2 krijgen dagelijks spelenderwijs bewegingsonderwijs buiten of in de speelzaal. De speelzaal is ingericht met spel- en klautermateriaal. Wij willen u vragen om de kinderen in het begin van het schooljaar gymschoentjes mee te geven (het liefst met klittenband of elastiek). Deze gymschoenen blijven het hele jaar op school. Op maandag hebben de kinderen gymles in de speelzaal.
Groep 3 t/m 8
De kinderen van de groepen 3 t/m 8 gaan met de bus naar sporthal Aan de Bron om daar een uur te gymmen.
In de sporthal is apart schoeisel verplicht. Dit moeten gewone gymschoenen zijn, geen turnschoentjes. Let op: zwarte zolen die strepen nalaten zijn niet toegestaan. Kinderen die geen gymschoenen hebben meegenomen, mogen in verband met veiligheid en hygiëne niet mee doen. Verder is het nodig om aparte gymkleding aan te trekken. Vanwege de veiligheid is het niet toegestaan om sieraden te dragen.
Indien een kind niet mee kan gymmen, dienen ouders dit schriftelijk kenbaar te maken bij de groepsleerkracht.
Regels gebruik mobiele telefoon
Vanaf schooljaar 2024-2025 hanteren wij een strikt beleid met betrekking tot het gebruik van mobiele telefoons en smartwatches op onze school. Dit beleid is gebaseerd op recente richtlijnen van de overheid en heeft als doel een optimale leeromgeving te creëren waarin leerlingen zich kunnen concentreren en presteren.
Algemeen beleid:
- Verbod op school: Mobiele telefoons/smartwatches zijn niet toegestaan op school.
- Toestemming: Alleen met expliciete toestemming van de leerkracht mogen leerlingen hun telefoon/smartwatch tijdens de les gebruiken. Indien aan de orde wordt dit schriftelijk via het ouderportaal bevestigd.
- Uitzonderingen: In specifieke gevallen, zoals medische redenen of beperkingen, kan een uitzondering worden gemaakt. Dit wordt individueel besproken met de leerkracht en schriftelijk vastgelegd.
Praktische uitvoering:
Indien afgesproken is dat de betreffende leerling een telefoon of smartwatch bij zich mag hebben, gelden onderstaande afspraken:
1. Inleveren en ophalen: Leerlingen leveren hun telefoon/smartwatch in bij de leerkracht aan het begin van de schooldag. Aan het einde van de schooldag kunnen zij hun telefoon weer ophalen.
2. Opslag: De ingeleverde telefoons/smartwatches worden veilig opgeborgen.
Wij vertrouwen erop dat dit beleid bijdraagt aan een positieve leerervaring voor alle leerlingen.
AVG omtrent beeldmateriaal
Via het ouderportaal vragen we jaarlijks ouders een toestemmingsformulier in te vullen. Met dit formulier vragen we uw toestemming voor het gebruik van beeldmateriaal van uw zoon/dochter. Uw toestemming geldt alleen voor foto's en video's die door ons, of in onze opdracht, worden gemaakt. Het kan voorkomen dat andere ouders foto's maken tijdens schoolactiviteiten. De school heeft daar geen invloed op, maar wij gaan ervan uit dat deze ouders ook terughoudend zijn bij het plaatsen van foto's en video's op internet.
MeerderWeert
Inrichting Stichting Meerderweert
IKC Leuken valt onder de verantwoordelijkheid van Stichting Meerderweert. Meer informatie over onze stichting kunt u vinden op de WEBSITE van Meerderweert:
Beleidsdocumenten en verantwoording
Op onze website onder DOCUMENTEN treft u de belangrijkste beleidsdocumenten aan: het koersplan, het jaarverslag met de jaarrekening, integriteit en veiligheid, de klokkenluidersregeling en klachtenregeling.
Voor ouders belangrijk
Onder het kopje OUDERS op de website hebben wij belangrijke informatie voor u als ouder of verzorger verzameld over o.a.:
- leerplicht
- verlofregeling
- schorsing en verwijdering
- verzekeringen
- gedragscode
-AVG privacybeleid
- klachtenregeling
- onderwijsinspectie
- sponsoring
- ouderbijdragen
- kunst&cultuur