Wat is het toelatingsbeleid?
Een veelvoorkomend misverstand is, dat elke basisschool aan alle kinderen passend onderwijs moet kunnen bieden, ongeacht hun ondersteuningsbehoefte. Elke school is er wel verantwoordelijk voor dat er een passend aanbod aan ouders wordt gedaan, ook al is dat op een andere school. Om aan de zorgplicht te kunnen voldoen volgt elke reguliere basisschool van Kerobei bij aanmelding van een leerling de volgende procedure:
1. Centrale vooraanmelding (onderinstroom)
Bij de centrale vooraanmelding, jaarlijks in januari, doen ouders een vooraanmelding van hun kind dat in het schooljaar daarna 4 jaar wordt. Dat gebeurt bij de basisschool van hun keuze. Veel gemeenten sturen de ouders hierover tijdig een brief. Dit is dus geen formele aanmelding, maar een “vooraanmelding”. Je kunt immers niet van school verwachten dat ze op het moment van aanmelding, vaak vele maanden voorafgaande aan de dag dat de kinderen 4 jaar worden, al kunnen inschatten of de school passend onderwijs kan bieden. Uiterlijk 10 weken voorafgaande aan de datum dat het kind 4 jaar wordt, voert de school een aanmeldingsgesprek met de ouders. In dat aanmeldingsgesprek geven de ouders geven aan wie, of welke instanties, relevante informatie over hun kind kan geven m.b.t. de voorgeschiedenis en actuele situatie. Van ouders wordt hierbij openheid verwacht. Vervolgens wordt samen met ouders overwogen of het nodig is om verder te onderzoeken of de school aan de begeleidingsbehoeften van het kind kan voldoen, al dan niet met basisondersteuning of extra ondersteuning. Uiterlijk 4 weken voorafgaande aan de datum waarop het kind 4 jaar wordt, krijgen de ouders bericht over de stand van zaken van de besluitvorming over de toelating van de leerling.
2. Tussentijdse aanmelding (zij-instroom)
Van tussentijdse aanmelding is sprake als een leerling op een school zit maar waarbij de ouders overwegen om hun kind op een andere school te plaatsen. Ook dan geldt de 6- tot 10-wekentermijn, die ingaat op het moment dat de ouders hun kind schriftelijk op de beoogde nieuwe school hebben aangemeld; slechts informeren over eventuele mogelijkheden van de beoogde school geldt niet als een formele aanmelding. Voor de wet geldt de nieuwe school als zorgplichtige school, ook al zit het kind nog op een andere school. De nieuwe school zal dus moeten onderzoeken of het kind op deze school passend onderwijs kan worden geboden maar kan daarbij, mits voldoende onderbouwd, de inschatting resp. het besluit van de vorige school overnemen.
We nodigen iedereen die nieuwsgierig is naar de dagelijkse praktijk bij ons op school van harte uit om te komen kijken, meemaken en voelen. Het is goed om te weten dat er i.v.m. beperkte huisvesting van de school sprake is van een voedingsgebiedenbeleid. U kunt hiervoor contact opnemen met de school. Uiteindelijk ontstaan de beste beelden bij of een school past bij je kind, door er deel van uit te maken in de praktijk. Wees welkom!