De interne en externe vertrouwenspersoon (sociale veiligheid)
Onze leerlingen hebben recht op goed onderwijs en een veilige omgeving als ze naar school gaan. Pesten, seksuele intimidatie, agressie en geweld worden actief tegengegaan.
Als er problemen zijn, ligt het voor de hand deze te bespreken met de groepsleerkracht van uw kind, de interne begeleider (IB-er) of de directie. Soms kan dat niet, omdat er juist problemen zijn met deze personen. Er zijn dan andere mogelijkheden.
1. U of uw kind kan contact opnemen met één van onze interne vertrouwenspersonen, Eveline Lavrijsen-Vosters ([email protected]) of Imke Dieker ([email protected]). Zij kunnen en zullen u bij een klacht adviseren over de te nemen stappen.
2. U kunt contact opnemen met het bestuur van Stichting KempenKind met de uitvoerend bestuurder Maaike Jacobs, telefoonnummer 0497- 512736 of per mail: [email protected]. Zij zal proberen door bemiddeling samen met u en de school tot een oplossing te komen.
3. U kunt contact opnemen met de externe vertrouwenspersonen van KempenKind, de heer Roy Ploegmakers of mevrouw Annelies Spitz. De heer Ploegmakers is bereikbaar op telefoonnummer 06-48088774 of via de mail: [email protected]. Mevrouw Spitz op telefoonnummer 06-33646887 of per mail: [email protected]. Op www.vertrouwenswerk.nl kunt u terecht voor meer informatie. De externe vertrouwenspersoon zal samen met u kijken welke vervolgstappen er nodig of wenselijk zijn.
4. Wanneer u het idee heeft dat uw klacht door de school of het bestuur niet adequaat wordt afgehandeld, kunt u contact opnemen met de klachtencommissie GCBO (Geschillen Commissies Bijzonder Onderwijs). Postbus 82324, 2508 EH Den Haag, telefoonnummer 070-386697 of per mail: [email protected]. De klachtencommissie onderzoekt uw klacht en geeft een gemotiveerde uitspraak of de klacht wel, niet of gedeeltelijk gegrond is met doorgaans een advies aan het bestuur.
5. Als er sprake is van klachten over fysieke, psychische, seksuele intimidatie, pesten, discriminatie e.d., dan kan desgewenst contact worden opgenomen met de vertrouwensinspecteur. Hij/zij kan u adviseren over de te nemen stappen. De vertrouwensinspecteur is bereikbaar op telefoonnummer 0900-1113111. Overigens kunt u voor dergelijke klachten ook terecht bij het bestuur of de externe vertrouwenspersoon.
Nadere informatie omtrent de klachtenregeling is op school aanwezig. Informatie kunt u ontvangen via de interne vertrouwenscontactpersoon, de directie van de school, de uitvoerend bestuurder van KempenKind of de externe vertrouwenspersoon.
Wanneer er sprake is van een vermoeden van een zedenmisdrijf door een volwassene op school jegens een minderjarige leerling, is het personeel wettelijk verplicht dit te melden bij het bestuur. Het bestuur moet dit melden bij de vertrouwensinspectie en wordt eventueel verplicht om aangifte te doen van een mogelijk zedenmisdrijf bij politie/justitie (Meld- en Aangifteplicht voor het Onderwijs 1999).
Veilig Thuis
Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld. Voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Voor als je zelf betrokken bent, of iemand uit je omgeving dat is.
Werkwijze Veilig Thuis
Slachtoffers, plegers, omstanders en professionals kunnen contact opnemen met Veilig Thuis als zij een vermoeden hebben van kindermishandeling of huiselijk geweld. Veilig Thuis kijkt samen met de beller wat er aan de hand is en wat de beller zelf kan doen. Is dit niet mogelijk, dan kan de beller een melding doen.
Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
De meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling helpt de school bij een vermoeden van geweld of mishandeling in de thuissituatie van een kind. De school doorloopt vijf stappen voordat zij een melding doet bij Veilig Thuis. Naast de meldcode heeft de school ook een meldplicht bij seksueel misbruik door een schoolmedewerker.
Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
Sinds 1 juli 2013 werken alle medewerkers van een school met een meldcode wanneer zij vermoeden dat er bij de leerling thuis geweld plaats vindt. Dit is vastgelegd in de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Ook organisaties rond het onderwijs die met kinderen werken hebben een meldcode.
Doel van de meldcode
De meldcode is er om leerlingen die thuis te maken hebben met geweld of mishandeling snel goede hulp te bieden. Met het Basismodel Meldcode stelt het bevoegd gezag van de school een eigen meldcode met een stappenplan vast. De medewerkers in de school moeten het stappenplan doorlopen bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling.
Vijf verplichte stappen
In de meldcode staan de volgende vijf verplichte stappen:
Stap 1: in kaart brengen van signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling
Stap 2: overleggen met een collega en eventueel navragen bij Veilig Thuis
Stap 3: gesprek met leerling en/of de ouders, afhankelijk van de leeftijd en situatie
Stap 4: wegen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling; bij twijfel altijd in overleg met Veilig Thuis
Stap 5: beslissen aan de hand van het afwegingskader
Afwegingskader
Vanaf 1 januari 2019 zijn ook medewerkers in het onderwijs verplicht te werken met het afwegingskader in stap 4 van de meldcode. Dit afwegingskader geeft aan wanneer een melding bij Veilig Thuis altijd noodzakelijk is. De leerkracht of andere medewerker van school moet bij (vermoedens van) acuut of structureel onveilige situaties van kindermishandeling of huiselijk geweld een melding doen. Deze animatie geeft meer duidelijkheid over het afwegingskader in de meldcode (stap 4 en 5).
Meldplicht seksueel misbruik
Bij seksueel misbruik door een medewerker of vrijwilliger van de school geldt een meldplicht. Dan moet er altijd een melding plaats vinden. De medewerker meldt zijn vermoedens bij het bevoegd gezag van de school. Deze neemt contact op met de vertrouwensinspecteur van de Onderwijsinspectie. Lees hierover meer op de website van School & Veiligheid.
Samen Doen CJG
Preventief is vanaf het schooljaar 2021-2022 het project “Samen Doen” gestart. Op gezette tijden is een contactpersoon van het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) op school aanwezig. Het CJG is hierdoor beter zichtbaar in de school en draagt bij aan een preventieve werking. Maandelijks is onze vaste contactpersoon van het CJG, Bregje Dillen, in dit kader op onze school aanwezig. Contactgegevens Bregje Dillen: [email protected], tel. 06-21375265.