De Saffier

Klokhuislaan 4 9201 JE Drachten

Schoolfoto van De Saffier

In het kort

Toelichting van de school

Voor u ligt de schoolgids van De Saffier voor het schooljaar 2022-2023. De schoolgids is bedoeld voor ouders/verzorgers van leerlingen en leerlingen die al op onze school zitten of hier binnenkort naartoe zullen gaan.  De schoolgids is door het Ministerie van onderwijs verplicht gesteld, mede om het voor ouders mogelijk te maken zich beter te oriënteren op de schoolkeuze voor hun kind. De leerlingen die op de De Saffier zitten, hebben extra ondersteuning en begeleiding in het onderwijs nodig. In de gids wordt een beeld geschetst van wat u van het onderwijs op de De Saffier kunt verwachten.

De volgende onderwerpen komen daarbij aan de orde:

·         hoe de organisatie van het onderwijs is geregeld;

·         de inhoud van het onderwijs;

·         de begeleiding van leerlingen;

·         de ontwikkeling van het onderwijs in de school;

·         de resultaten van het onderwijs.

Daarnaast staat in de gids allerlei nuttige informatie over onder andere schooltijden, vakanties, regelingen en afspraken.

Deze schoolgids is, in samenwerking met de medezeggenschapsraad en onder verantwoordelijkheid van het bestuur samengesteld door medewerkers van de school. We hopen dat deze gids inzicht geeft in hoe het onderwijs op onze school is verzorgd.      

Namens het team,      

Itie ter Steege,  directeur De Saffier


Missie en visie

Kenmerken van de school

  • Kwalitatief goed onderwijs
  • Uniciteit staat voorop
  • Veilige leeromgeving
  • Planmatige gedragsbeïnvloeding
  • Nadruk op structuur

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

De Saffier is een school voor gespecialiseerd onderwijs in Drachten met ongeveer 70 leerlingen en een kleutergroep op het Behandel en Expertise Centrum (BEC) van Jeugdhulp Friesland waar aan maximaal 12 leerlingen onderwijs wordt gegeven. De school is in 2006 gestart met vier groepen. Er zijn nu acht groepen. De school functioneert als zelfstandige school. De Saffier gaat op 1 januari 2025 naar een nieuwe school samen met 4 speciale scholen (SO/SBO) onder de naam Samen Kansrijk! Op De Saffier is er, naast de reguliere klaslokalen, een keuken waar kan worden gekookt en een multifunctionele ruimte met een digibord. De multifunctionele ruimte wordt gebruikt voor instructie voor taal, rekenen en andere vakken en dient tevens als bibliotheek. Voor de lessen bewegingsonderwijs wordt gebruik gemaakt van het eigen gymlokaal. Ook worden hier de Rots en Waterlessen gegeven.  De leerlingen krijgen hier twee keer per week bewegingsonderwijs van een vakleerkracht. Op De Saffier krijgen de leerlingen, tot zij een A-diploma hebben, één keer per week zwemles in zwembad De Welle in Drachten. De leerlingen krijgen er les van bevoegde zweminstructeurs.

BEC
Op het BEC verzorgt De Saffier voor de interne kleutergroepen het onderwijs. Uitgangspunt is dat elk kind recht op onderwijs heeft. De leerlingen volgen deeltijdonderwijs, zij volgen op maandag en dinsdag lessen in de kleuterklas. Het behandelteam van het BEC bepaalt of het wenselijk is of een kind wordt aangemeld voor de kleuterklas. Het kind moet dit aan kunnen en het moet in de behandeling passen.  

Onderwijslocaties

De SO- en VSO-scholen in Friesland hebben één regiodirecteur, deze wordt ondersteund door meerdere directeuren. Locatie De Saffier en de BEC-kleuterklas in Drachten worden aangestuurd door één directeur. Op locatie De Saffier zijn zes groepen met een groepsgrootte van gemiddeld 9 tot 14 leerlingen. De Saffier geeft les aan leerlingen tussen de 4 en 13 jaar. Op BEC De Lytse Wâlden zit een kleuterklas met een groepsgrootte van maximaal 12 leerlingen.

Situering van de locaties:

Kleuterklas BEC De Lytse Wâlden De Lanen 98 9204 WC Drachten t. 0512-542600
Voor leerlingen van 4 t/m 7 jaar in de behandelsetting van Jeugdhulp Friesland wordt het onderwijs verzorgd door RENN4.    

De Saffier
Klokhuislaan 4 9201 JE Drachten t. 0512-543638 Voor leerlingen van 4 t/m 13 jaar. Er zijn 6 groepen van maximaal 14 leerlingen.  

Les op een andere locatie;
De leerling krijgt in beginsel les op de locatie waar hij/zij is ingeschreven. Het is mogelijk dat het onderwijs voor de leerling op een andere locatie wordt gegeven. De leerling blijft dan wel ingeschreven op de school en valt nog steeds onder de verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag van RENN4.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
71
Landelijk gemiddelde
96

Bron

Verdeling naar verblijfsjaar en leeftijd

Verdeling naar verblijfsjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar verblijfsjaar en naar leeftijd. Het verblijfsjaar is het totaal aantal jaren dat de leerling op het speciaal onderwijs zit. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

Aangifte doen bij politie  Op school streven wij een veilig leeromgeving na. Daarbij wordt bepaald grensoverschrijdend gedrag niet geaccepteerd. Wanneer zich strafbare feiten op of rondom school voordoen, doet De Saffier aangifte bij de politie. Ook kan een medewerker van school aangifte doen wanneer hij of zij op school slachtoffer wordt van een strafbaar feit. Dit geldt ook voor ouders of verzorgers, zij kunnen eveneens aangifte doen van strafbare feiten. Daarnaast heeft De Saffier de verplichting om bij een vermoeden van een zedenmisdrijf van een medewerker jegens een leerling, overleg te voeren met de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs, waarna besloten kan worden tot het doen van aangifte.  De Saffier heeft de wijkpolitie als contactpersoon bij de politie, bij calamiteiten bellen we met 0900- 8844 

Contactgegevens ouders/verzorgers
Wij nemen contact met u op als dat nodig is, bijvoorbeeld bij onverwachte gebeurtenissen of ontwikkelingen. Wij moeten hiervoor kunnen beschikken over de juiste gegevens zoals uw adres, telefoonnummer en e-mailadres. Het is uw taak de gegevens en eventuele wijzigingen door te geven aan de leerkracht en de administratie. De ouders van nieuwe leerlingen vragen wij een formulier in te vullen met vragen over onder andere het Burgerservicenummer van de leerling, adresgegevens van de ouders en adresgegevens van iemand die in geval van nood, als u niet bereikbaar bent, benaderd kan worden.  

Beeldmateriaal
Ouders worden gevraagd toestemming te verlenen voor het maken van foto- of videomateriaal van de leerling, gedurende de periode dat de leerling ingeschreven staat bij RENN4. Er wordt toestemming gevraagd voor het gebruik op/voor: Scholings-en trainingsdoeleinden, de website van RENN4, sociale media, de schoolgids en de Nieuwsbrief.  
Gezonde school
In de schooljaren vanaf 2017 heeft de school deelgenomen aan het project EU-schoolfruit. Ook voor het volgend schooljaar gaat de school zich hiervoor aanmelden. We hebben een deelcertificaat voor de Gezonde school. We nemen deel aan de lesprogramma’s van “Ik eet het beter”, dit houdt dat we onder andere meedoen aan stapelgezond, expeditie lekker in je vel en met de week van de pauzehap. Daarnaast doen we gezond koken in de klassen en geven we smaaklessen op school.
Huisbezoek
Bij de ouders van nieuwe leerlingen gaat de leerkracht op bezoek. Daarnaast komen leerkrachten op huisbezoek wanneer zij daar aanleiding voor zien. Waar nodig kan de schoolmaatschappelijk werker ook een huisbezoek brengen.  
Jassen- en/of tassencontrole

Soms worden jassen en/of tassen gecontroleerd. Dit kan zijn om te kijken of een leerling spullen in zijn/haar bezit heeft die niet van hem/haar zijn of op verzoek van zijn/haar ouders.  
Jaarverslag
Het jaarverslag van RENN4 wordt ieder jaar voor 1 juli aan het Ministerie van OCW aangeboden. Vanaf 1 augustus kunt u het jaarverslag raadplegen op de website van RENN4 via: https://www.renn4.nl/over-renn4/jaarverslagen/. De publieksversie van het verslag kunt u hier ook lezen.  
Klachtenregeling
De klachtenregeling van RENN4 ligt op elke school of afdeling ter inzage.   Via deze link https://www.renn4.nl/over-renn4/klachtenregeling/ leest u meer informatie over de mogelijkheden voor het indienen van een klacht en daarnaast kunt u de klachtenregeling raadplegen.   Leerlingdossier
In het leerlingdossier worden verschillende gegevens bewaard. Voor een deel bestaat het dossier uit administratieve gegevens en voor een deel uit informatie die nodig is om de leerling onderwijs en begeleiding te geven. Welke gegevens staan er in het leerlingdossier? Het leerlingdossier kan (volgens de autoriteit persoonsgegevens) de volgende gegevens over een leerling bevatten:
.Gegevens over in- en uitschrijving;
.Gegevens over afwezigheid;
.Adresgegevens;
.Gegevens die nodig zijn om te berekenen hoeveel geld de school krijgt;
.Het onderwijskundig rapport;
.Gegevens over de gezondheid van de leerling die nodig zijn voor speciale begeleiding of speciale voorzieningen;
.Gegevens over de vorderingen en de resultaten van de leerling;
.Verslagen van gesprekken met de ouders;
.De resultaten van eventueel psychologisch onderzoek.  
Persoonlijke werkaantekeningen van een medewerker behoren niet tot het leerlingdossier
.In het algemeen geldt dat een dossier 2 jaar wordt bewaard nadat de leerling van school is gegaan. In de hierna beschreven gevallen geldt een afwijkende termijn:
.Gegevens van een leerling die naar een school voor speciaal onderwijs is doorverwezen, worden tot 3 jaar na het vertrek van de leerling bewaard.
.Gegevens over verzuim/afwezigheid en in- en uitschrijving blijven tot 5 jaar bewaard nadat de leerling is uitgeschreven.
.Het centraal examen, inclusief de cijferlijsten, worden minstens 6 maanden bewaard
.Na de vermelde periode wordt het dossier vernietigd;  
Daarnaast geldt onderstaande voor het leerlingdossier:
·Ouders (mits gezaghebbend) hebben recht op inzage, correctie en verwijdering van gegevens van hun kind;
·Jongeren tot 16 jaar mogen, met toestemming van hun ouders, zelf hun dossier inzien;
·Jongeren vanaf 16 jaar mogen zelfstandig hun dossier inzien;
·Inzage gaat altijd in overleg met diegene die verantwoordelijk is voor de dossiers;
·Dossiers worden bewaard op school en mogen niet worden meegenomen en
·Verstrekking van informatie aan derden kan alleen met schriftelijke, expliciete toestemming van de ouders en/of de jongere van 16 jaar en ouder tenzij een wettelijke verplichting hieraan ten grondslag ligt, zoals bijvoorbeeld geldt bij het onderwijskundig rapport.
In ons privacyreglement vindt u meer informatie over uw rechten: https://www.renn4.nl/privacy/  
Lesuitval en vervanging
Als een leerkracht ziek is, of om een andere reden niet aanwezig is, wordt er zo goed mogelijk voor gezorgd dat de lessen (in aangepaste) vorm doorgaan. Het streven is ervoor te zorgen dat de groep een vervanger heeft. Lukt dit niet, dan kan besloten worden om de leerlingen te verdelen over andere groepen. Voor een aantal leerlingen, bijvoorbeeld die vanuit hun problematiek sterk gehecht zijn aan een vaste leerkracht, maar ook voor de vervangende leerkracht, is het soms een moeilijke situatie. Begrip voor beiden is dan ook op zijn plaats. Als er geen vervanging of alternatief voorhanden is, kan als uiterste maatregel besloten worden om leerlingen thuis te laten blijven. In verband met vervoer maken wij dit waar mogelijk een dag van tevoren bij u bekend. Wanneer een ouder niet wordt bereikt, wordt de boodschap ingesproken. Wanneer dit niet mogelijk is, wordt de leerling de volgende ochtend opgevangen en wordt er opnieuw geprobeerd contact te krijgen met u.  

Medicijngebruik
Indien uw kind medicatie tijdens schooltijd moet innemen, vragen we u dit goed af te stemmen met de leerkracht. Ook veranderingen hierin moeten direct worden doorgegeven. Ouders zijn er zelf verantwoordelijk voor dat er voldoende medicatie in de school aanwezig is. Ook wanneer medicatie thuis wordt toegediend en daarin wijzigingen zijn, vragen we u de leerkracht daarvan op de hoogte te stellen. De Saffier heeft een protocol medicijnverstrekking. Dit protocol ligt ter inzage bij de administratie van de school.  
Mobiele telefoons
Leerlingen mogen in principe geen mobiele telefoons mee naar school. Mocht een leerling toch een mobiele telefoon mee hebben i.v.m. de taxirit of de fietstocht van en naar school, wordt de telefoon aan het begin van de dag ingeleverd bij de leerkracht. De leerkracht bewaart de telefoon gedurende de dag en geeft deze voor vertrek mee naar huis. Heeft een leerling in de taxi een mp-3 speler mee of een computerspel dan wordt deze meteen bij de start van de schooldag afgegeven aan de leerkracht. De Saffier hanteert een protocol social media. Dit protocol ligt ter inzage op de administratie van de school.  
Onderwijsnummer
Door het ministerie worden scholen verplicht om van elke leerling door te geven wat zijn of haar Burgerservicenummer is. In het onderwijs heet dit het onderwijsnummer. Asielzoekers hebben vaak (nog) geen BSN of sofinummer. Dit geldt ook voor leerlingen die niet in Nederland wonen. Zij krijgen een tijdelijk onderwijsnummer via de school. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) maakt dit tijdelijke onderwijsnummer voor de school aan. Als de leerling eenmaal staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) en een BSN ontvangt van de gemeente, moet de leerling dit doorgeven aan de school.  
Privacy
Op De Saffier gaan we zorgvuldig om met de privacy van leerlingen. Om leerlingen goed onderwijs en passende begeleiding te kunnen geven en ook een goede administratie te kunnen voeren, worden gegevens over leerlingen vastgelegd. Deze gegevens worden persoonsgegevens genoemd. Het vastleggen en gebruik van deze persoonsgegevens is beperkt tot informatie die strikt noodzakelijk is voor het onderwijs. De gegevens worden beveiligd opgeslagen en de toegang daartoe is beperkt. Dit geldt ook voor leermaterialen. Leerlinginformatie wordt alleen verwerkt of gedeeld met andere organisaties als ouders/verzorgers daar toestemming voor hebben gegeven of als de uitwisseling verplicht is volgens de wet dan wel een gerechtvaardigd belang. In het privacyreglement is beschreven hoe wij omgaan met leerlinggegevens, welke gegevens verwerkt worden en wat de rechten zijn van ouders/verzorgers en leerlingen. U kunt dit reglement en meer informatie inzake privacy raadplegen op onze website: https://www.renn4.nl/privacy/  
Reizen van en naar school
U bent zelf verantwoordelijk voor het vervoer van uw kind naar school. In eerste instantie komt uw kind in aanmerking voor openbaar vervoer, eventueel met uw begeleiding. In uitzonderingsgevallen wordt hiervan afgeweken en wordt speciaal vervoer (per taxi) vergoed. U kunt aangepast vervoer aanvragen op het gemeentehuis van uw woongemeente bij de afdeling Leerlingenzaken. Klachten over het vervoer kunt u doorgeven aan het taxibedrijf of aan de woongemeente. Het openbaar vervoer en het vervoer in busjes en taxi’s levert regelmatig klachten op. Wangedrag in busjes of taxi’s komt helaas regelmatig voor. Het valt voor onze leerlingen niet altijd mee om samen in een busje te moeten reizen. Samenwerking tussen medewerkers van de school, chauffeurs en ouders kan hen helpen om ‘goed reisgedrag’ te leren. Structuur bieden door een vaste plaats in de taxi kan al helpen.  
Schoolregels
We verwachten van de leerlingen dat ze respectvol omgaan met schoolspullen. Worden er materialen opzettelijk vernield of door een leerling beschadigd, dan worden ouders hierover geïnformeerd en krijgen de ouders een rekening voor de toegebrachte schade. We adviseren de ouders een WA-verzekering af te sluiten. De Saffier werkt met 6 schoolregels, deze regels worden regelmatig besproken en met name in de zes Gouden Weken aan het begin van het schooljaar geoefend.  
Schoolspullen
Per groep is een dag afgesproken waarop speelgoed mee naar school genomen mag worden. Oorlogsspeelgoed en gevaarlijk speelgoed mag niet mee naar school. Ongewenst ‘speelgoed’ wordt in beslag genomen. De school is niet verantwoordelijk voor beschadiging of verlies van privéspullen van leerlingen.


Trakteren In de klas wordt aandacht besteed aan de verjaardag van uw kind. Natuurlijk is het leuk voor de kinderen om op hun verjaardag te trakteren. Overleg vooraf even met de leerkracht. We werken vanuit de visie van de gezonde school. 

Schorsing
In de praktijk kan het in voorkomende gevallen nodig zijn dat een leerling tijdelijk niet op school aanwezig is. De provinciedirecteur van de school is bevoegd tot het schorsen van leerlingen; hij kan de teamleider mandateren om namens hem een schorsing uit te spreken. Wanneer de leerling daadwerkelijk wordt geschorst dienen de ouders of verzorgers de leerling zo nodig op te halen van school. Het schorsen van leerlingen is gebonden aan regels en procedures die zorgvuldig moeten worden gevolgd.
Het gaat daarbij om het volgende:
·de schorsing van de leerling wordt telefonisch aan ouders meegedeeld en daarna schriftelijk bevestigd.
·bij zowel de telefonische mededeling als de schriftelijke bevestiging, is het van belang aan te geven waarom de leerling wordt geschorst en voor hoelang (maximaal vijf dagen).
·de provinciedirecteur kan het noodzakelijk vinden dat, voordat de leerling terugkomt op school, eerst een gesprek met de leerling en zijn ouders plaatsvindt. Dit wordt in het telefonisch contact en in de brief aangekondigd.

Gedurende de periode van schorsing houdt de school een inspanningsverplichting naar de leerling. Dit betekent dat gezorgd moet worden voor huiswerk en dat een afspraak gemaakt wordt over het nakijken ervan. De schorsingsbrief bevat ook informatie over de bezwaarmogelijkheid. De schorsingsbrief gaat in afschrift naar het College van Bestuur van RENN4, de leerplichtambtenaar en de toezichthoudend inspecteur (bij schorsing voor meer dan één dag).

Ouders kunnen bij het bevoegd gezag (het College van Bestuur van RENN4) schriftelijk bezwaar aantekenen tegen de beslissing. Het indienen van een bezwaar heeft geen opschortende werking.  


Veiligheid
Een veilig schoolklimaat vinden wij erg belangrijk. ‘RENN4 kent een algeheel school veiligheidsbeleid. We meten jaarlijks het veiligheidsgevoel onder alle leerlingen met een instrument dat een duidelijk beeld geeft van de ervaringen op het schoolklimaat, het onderwijsleerproces en de sociale veiligheid’.
Wij geven met elkaar inhoud aan de “Veilige School” door o.a.
.Gedragsregels en afspraken;
.Antipestcoördinator, de contactgegevens vindt u in de lijst ‘namen en adressen’;
.Het ontruimingsplan;
.Bijhouden van risico’s en ongelukken;
.Inspectie van het plein, de lokalen en andere ruimtes.

Een aantal leden van het team is opgeleid tot bedrijfshulpverlener en volgt herhalingscursussen.   Vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling Op De Saffier zijn de teamleden geschoold in het signaleren van huiselijk geweld en/ of kindermishandeling. Bij vermoedens hiervan wordt gehandeld volgens de “Meldcode huislijk geweld en kindermishandeling”. Deze Meldcode ligt ter inzage bij de administratie van onze school.  


Vertrouwensinspectie
Binnen de Inspectie van het Onderwijs heeft een klein team van inspecteurs naast hun toezichthoudende taak een bijzondere taak: zij zijn vertrouwensinspecteur (VI). De vertrouwensinspectie is telefonisch bereikbaar op 0900-1113111. U kunt contact opnemen met de vertrouwensinspectie als er sprake is van fysiek geweld, pesten, discriminatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Meer informatie vindt u op: http://www.onderwijsinspectie.nl/onderwijssectoren/vertrouwensinspecteurs/veiligheid-van-kinderen-en-jongeren-op-scholen   Verwijdering
In uitzonderlijke gevallen kan besloten worden tot verwijdering van de leerling. Dit is het geval als het gedrag van de leerling een veiligheidsrisico vormt voor de andere leerlingen en/of de medewerkers van de school. Definitieve verwijdering van een leerling waarop de Leerplichtwet van toepassing is, vindt niet eerder plaats dan nadat het bevoegd gezag ervoor heeft zorggedragen dat een andere school of instelling bereid is de leerling toe te laten.

Van een verwijdering krijgt u schriftelijk bericht. In de brief wordt tevens gewezen op de bezwaarmogelijkheden die u hebt. Het bevoegd gezag deelt een verwijdering voorafgaand aan een verwijdering aan ouders mee.

Binnen zes weken na de mededeling van verwijdering kunt u bij het bevoegd gezag schriftelijk uw bezwaren kenbaar maken. Het bevoegd gezag beslist binnen vier weken na ontvangst van de bezwaren.

De bevoegdheid tot het verwijderen van leerlingen is niet overgedragen aan de provinciedirecteur van de school. Verwijdering van leerlingen kan alleen plaatsvinden door het College van Bestuur.

Indien de aanwezigheid van de leerling leidt tot een ernstig onveilige situatie voor medeleerlingen of teamleden kan de leerling de toegang tot de school worden ontzegd. Hiertoe moet het bevoegd gezag een apart besluit nemen. De inspanningsverplichting blijft ook dan bestaan (huiswerk, afspraken over uitleg en nakijken).  

Samenwerkingspartners

Toelichting van de school

Samenwerkingsverbanden
Alle scholen van RENN4 maken deel uit van een samenwerkingsverband Passend Onderwijs. In welk samenwerkingsverband de school zit, is vastgesteld door de minister van Onderwijs.
De Saffier maakt deel uit van het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Friesland. Alle scholen in het samenwerkingsverband hebben met elkaar vastgesteld welke ondersteuning er tenminste op alle locaties geleverd wordt, de zogenaamde basisondersteuning. Ook de scholen voor speciaal onderwijs hebben dit gedaan. Daarnaast hebben alle scholen, dus ook de speciale scholen, vastgesteld welke specifieke extra ondersteuning zij kunnen bieden aan leerlingen. De basis- en extra ondersteuning hebben scholen beschreven in een ondersteuningsprofiel. U kunt dit profiel opvragen bij uw huidige school of de school van uw keuze. Alle RENN4 scholen hebben het profiel ook op de website geplaatst.

Ketenpartners
Op De Saffier is aandacht voor de leerlingen en hun ondersteuning- en leerbehoeften. De groepsleerkracht zal in eerste instantie de leerling ondersteuning bieden en de ouders hierin betrekken. Soms heeft een leerling extra ondersteuning nodig. Naast de gedragsdeskundige (GD-er), de intern begeleider (IB-er), schoolmaatschappelijk werker (SMW’er) en de directeur van De Saffier werken we samen met volgende gespecialiseerde organisaties om over de leerlingen te praten en informatie uit te wisselen, altijd met instemming van ouders, te weten:

- Accare / Kinnik - Regiecentrum Friesland
- GGD Fryslân jeugdgezondheidszorg / jeugdarts
- Alliade / Jeugdhulp Friesland / In de Bres / Team 050 / Zozorgoplossingen / Kijk Vooruit / Community Support/etc.
- Leerplichtambtenaren gemeentes - Gebiedsteams / CJG Smallingerland
- Politie 
Indien De Saffier tot de conclusie komt dat er nog andere deskundigen nodig zijn om tot de juiste begeleiding te komen dan zal de school alle moeite doen om samenwerking te zoeken in het belang van de desbetreffende leerling.

Verwijsindex
Hulp-/zorgverleners zetten zich allen in om de beste zorg te verlenen. Het is echter niet altijd duidelijk wie er allemaal bij één kind of gezin betrokken zijn. Wanneer professionals dit wel weten, kunnen ze de te verlenen zorg op elkaar afstemmen. Voor een kind en/of gezin is het soms lastig om bij te houden wie, wanneer en waarbij betrokken was. Door iedereen rondom een leerling samen te laten werken kan er betere zorg verleend worden. Hiervoor is het nodig om elkaar (professionals) in beeld te hebben. De bedoeling van de Verwijsindex Fryslân is elkaar in beeld brengen.  De Saffier vermeldt alle leerlingen in de verwijsindex. https://verwijsindexfryslan.nl/



Kwaliteitsbeleid
In oktober 2009 heeft een aantal onderwijsinstellingen uit Cluster 4 en 3 de handen ineengeslagen om te komen tot een erkende en certificeerbare kwaliteitsnorm voor het speciaal onderwijs.  Op basis van zowel het toezichtkader van de inspectie voor het onderwijs én de internationaal erkende ISO-9001 norm is er een gedragen kwaliteitsnorm voor het speciaal onderwijs ontwikkeld. De Kwaliteitsnorm Speciaal Onderwijs heeft zes aandachtsgebieden:
Koers: beleidsvorming en innovatie.
Organisatie: afstemmen van organisatie en kwaliteitsmanagementsysteem op het beleid.
Kern processen: heldere afspraken maken en deze ook nakomen.
Mensen: inzetten van mensen met de benodigde competenties.
Partners: samenwerken met relevante partners en leveranciers.
Resultaten: reflecteren op processen en beleid.

RENN4 wil haar organisatie op basis van deze norm inrichten en laat dit extern toetsen door CIIO. CIIO is een netwerkorganisatie die audits/onderzoeken uitvoert bij organisaties in de professionele, kennisintensieve dienstverlening en een uitspraak mag doen of organisaties recht hebben op een ISO-certificaat. CIIO beoordeelt elke drie jaar of RENN4 het certificaat mag behouden. Elk tussenliggend jaar wordt er een steekproef genomen om te beoordelen of RENN4 op koers blijft voor de hercertificering. In het huidige schooljaar is RENN4 weer gecertificeerd. 

Door deze beoordeling willen wij aantonen dat RENN4 haar processen systematisch benadert, de leerling centraal stelt, voortdurend werkt aan het verbeteren van haar dienstverlening en kwaliteit en in staat is om betrouwbare resultaten te rapporteren. De ambitie hierbij is dat een dergelijk keurmerk ertoe leidt dat ouders, leerlingen en andere stakeholders voldoende vertrouwen in de onderwijsinstelling hebben en graag gebruik maken van haar diensten. De Saffier is als onderdeel van RENN4 ISO gecertificeerd op basis van de Landelijke Kwaliteitsnorm (voortgezet) Speciaal Onderwijs    

Terug naar boven